„Vlada da zabrani uplovljavanje broda Katrin koji nosi vojni teret namijenjen Izraelu“

Prema zvaničnim podacima, koji su dostupni javnosti teretni trgovački brod Katrin (MV Kathrin), koji plovi pod zastavom Madere, nalazi se na putu za Luku Bar sa vojnim teretom koji je najmijenjen Izraelu i njegovim zločinačkim poduhvatima nad nedužnim palestinskim civilima, navodi se u saopštenju Pokreta solidarnosti sa Palestinom.

Kako navode, brod je ukrcan u luci Haifong (Haiphong) u Vijetnamu i negov teret uključuje 60 kontejnera TNT eksploziva i osam kontejnera RDX heksogen eksploziva, koji su kljucne komponente avionskih bombi i projektila bez kojih ne bi bio moguć genocid nad stanovnistvom Gaze i masovni pomor palestinskih civila na okupiranoj Zadnoj obali i u okupiranom Istocnoj Jerusalimu.

“Obaveza je Crne Gore, njenih organa, institucija i predstavnika da preduzmu sve potrebne mjere u cilju poštovanja vladavine prava i ispunjavanja svojih međunarodnih zakonskih obaveza kao i da preduzmu korake koji bi spriječili da Crna Gora doprinese, učestvuje ili potpomaže najteže međunarodne zločine. U svjetlu naredbi Međunarodnog suda pravde čiji je cilj da se spriječe ozbiljne povrede Konvencije o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida zbog izraelskih akcija u Gazi, dužnost je Crne Gore, svih njenih institucija, vlasti i organa, da spriječe svako angažovanje u trgovini oružjem u slučajevima kada postoji znatna vjerovatnoća da će oružje, vojna oprema ili opasne supstance doprinijeti kršenju Međunarodnog humanitarnog prava i Zakona o ljudskim pravima”, istakli su u Pokretu solidarnosti sa Palestinom.

Napominju da je Međunarodni sud pravde, u julu je u svom savjetodavnom mišljenju zaključio da sve države imaju „obavezu da ne priznaju kao legalno stanje koje proizilazi iz nezakonitosti prisustva Izraela na okupiranoj palestinskoj teritoriji“ i da se time na bilo koji način ne „pruža pomoć ili pomaže održavanju situacije stvorene ilegalnim prisustvom Izraela na okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući i transferom ili prodajom oružja, djelova ili materijala za oružje koje služi za upotrebu nanošenja povreda civilima’’

Podsjećaju da je Savjet UN-a za ljudska prava usvojio je rezoluciju A/HRC/55/L.16 5. aprila 2024. koja poziva državu da obustave prodaju, transfer i preusmjeravanje oružja i druge vojne opreme u Izraelu.

Specijalna izvjestiteljka UN-a za stanje ljudskih prava na palestinskim teritorijama okupiranim 1968. Frančeska Albaneze, je dodaju, izjavila da je neophodno ‘da se sprovede embargo na oružje’ i uskrati pristup brodu Katrin jer bi u protivnom to moglo predstavljati ozbiljno kršenje Konvencije o genocidu i rezolucije HRC-a 55 /L.30 koja nalaže embargo zbog akcija Izraela.

“Pozivamo Vladu Crne Gore i njenog premijera, ministra vanjskih poslova, ministra unutrašnjih poslova i ministra odbrane, da poštuju svoje zakonske dužnosti, obaveze i odgovornosti i da djeluju kako bi se osigurala usklađenost sa međunarodnim humanitarnim pravom i spriječila teška međunarodna krivična djela. Crna Gora, svi njeni organi i institucije dužni su da urade sve što je u njihovoj moći da spriječe i da ne potpomažu ili omogućavaju činjenje najtežih međunarodnih zločina. Na osnovu dostupnih podataka, zakonska je obaveza Crne Gore da spriječi dostavljanje Izraelu vojnog oružja, opreme ili robe koja je na trgovačkom brodu Katrin a koja bi se mogla koristiti za dalje kršenje Međunarodnog humanitarnog prava i Konvenciji o sprječavanju genocida“, navode u saopštenju. 

Ovim dopisom želimo da postignemo pravnu i činjeničnu informisanost svih odgovornih o njihovim zakonskim obavezama i potencijalnim pravnim rizicima i implikacijama koje mogu nastati neispunjavanjem ovih obaveza”, zaključuju u Pokretu solidarnosti sa Palestinom.

Foto: Pokret solidarnosti sa Palestinom

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA