(VIDEO) Tri godine od osnivanja Solar gradnje: Montirali na hiljade fotonaponskih sistema

Preduzeće Solar gradnja danas je svečanom sjednicom u Nikšiću obilježilo tri godine rada. Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), podsjetio je na sjednici vršilac dužnosti izvršnog direktora Solar gradnje Milutin Marojević, 20.septembra 2021. osnovala je tu firmu, a 1.februara 2022.godine počeli su sa radom, pripremom i realizacijom projekata.

“Od ukupnog broja prijavljenih 25.007 korisnika kroz projekte 3000+, 500+ i 5000+ kontaktirali smo 23.559 potrošača, a naše inženjerske i monterske ekipe obišle su do sada ukupno 13.720 korisnika. Od prve montaže, koju smo realizovali u Nikšiću 23. juna 2022. godine do danas je montirano 5.813 fotonaponskih sistema od čega 3.387 u okviru projekta 3000+ i 500 +, ukupne instalisane snage 34,5 megavat pikova i 2.426 fotonaponskih sistema u okviru projekta 5.000+ ukupne snage 23,1 megavat pikova. Znači do sada smo kroz dva projekta 3.000+ i 500+ i 5000+ izvršili montažu fotonaponskih sistema ukupne instalisane snage 57,6 megavat pikova”, istakao je Marojević.

Osnivanjem te kompanije, kazao je Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, Crna Gora nakon 30 godina dobila je nove izvore električne energije, a Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) višemilionske prihode od gradnje solarnih panela i projekata.

“Ono što je još više važnije jeste da je Solar gradnja postala novi zamajac ekonomskog razvoja našeg grada i da ono što su nekada u 20 vijeku za Nikšić značili Boksiti, Željezara danas to za Nikšić znači Solar gradnja i ne samo za Nikšić već i za Crnu Goru”, kazao je Kovačević na sjednici koju je otvorio.

Ćerka firma EPCG, smatra Kovačević, ima budućnost.

“Solar gradnja je jedan temelj budućeg razvoja Nikšića i svega onoga što će se u narednim godinama dešavati. Zbog toga su vas mnogo i napadali jer nije svakome milo i drago da se Nikšić i energetski sektor u Crnoj Gori razvija ovakvom brzinom”, naglasio je Kovačević.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović kazao je da su u prethodnom periodu imali dosta problema, ali da mogu reći da je malo ko uradio za kratak period kao Solar gradnja.

“Kompanija koja je stoprocentno u državnom vlasništvu jedna je od rijetkih koja radi i čiji rad zavisi od učinka. Kamo sreće da su i ostale institucije i državne kompanije zavisne od toga koliko urade”, rekao je Đukanović.

Zbog problema koje su imali, kazao je on, bilo je i kritika.

“Reaguje onaj koji za 40 godina nije bio u stanju da napravi ni jedan kilovat novog izvora električne energije u Crnoj Gori. Mislim da smo najteže prebrodili”, istakao je on.

Solarna energija je, smatra Đukanović, pobjednik u zelenoj tranziciji.

“Mi moramo u sledećem periodu da ugradimo na stotine i stotine novih megavata”, kazao je Đukanović.

Najavio je gradnju solarnih elektrana na Krupcu, Kapinom Polju, Ozrinićima, u i na Željezari.

“EPCG će ovih dana da raspiše javni poziv za ugradnju baterijskih sistema od 240 -300 megavat sati. Ciljevi su nam previsoki, moramo zajednički u što kraćem periodu da uradimo solarne elektrane”, rekao je Đukanović.

Predsjednica Odbora direktora Solar gradnje Marina Jočić istakla je da ima viziju te firme za koju je sigurna da može uspješno da radi. Potrebno je, naglasila je Jočić, da budu složni i organizovani.

“Solar gradnju za koju godinu vidim kao firmu u kojoj će radnici dobijati stanove po povlašćenim uslovima, u kojoj ćemo pomoći da se školuju djeca naših radnika, da budu veće plate, sve to bih voljela, a sve to zavisi od onih koji upravljaju ovom firmom, ali prije svega od onih koji rade”, kazala je Jočić.

Posebnu pažnju u firmi, naglasila je ona, moraju voditi o monterima, ljudima koji obavljaju najteže poslove.

Solar gradnja je u minusi, kazala je Jočić ne pominjući iznos.

“Preležali smo i prebolovali dječije bolesti, učili smo se da hodamo, da govorimo, da komuniciramo međusobno. Bilo je tu i propusta, bilo je gubitaka, rekla bih ne krivicom Solara ali desilo se tako kako se desilo. Pa svako u svojoj kući kad se ne daj bože desi požar ili poplava gleda kako da je stavi u funciju.Mi smo trenutno u minusu, a zašto- zato što smo davali plate radnicima kada oni nisu mogli da rade ili je bilo loše vrijeme ili nije bilo materijala. Kao svaka porodica moramo da se snađemo, moramo dodatno da radimo da izađemo iz tog minusa, jer ne možemo čekati da nam neko drugi to radi”, naglasila je Jočić.

Na svečanoj sjednici povodom dana firme saopštena su imena inženjera i radnika koji su ostvarili najbolje rezultate, a koji su za to novčano nagrađeni.

Biljana Brašnjo

foto:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA