(FOTO) Hirotonija u hramu Svetog Save na Vračaru: Pajsije novi vladika dioklijski

Patrijarh srpski  Porfirije je načalstvovao je juče u hramu Svetog Save na Vračaru svetom liturgijom i svečanim činom hirotonije izabranog i narečenog visokodostojnog arhimandrita Pajsija u čin Episkopa dioklijskog, vikara mitropolita crnogorsko-primorskog.

Na početku svečanog čina hirotonije episkopa Pajsija su kroz carske dveri izveli izabrani episkop kostajnički arhimandrit Serafim i iguman hilandarski Metodije na soleju, gde su oko patrijarha stajali sabrani arhijereji.

Uslijedila je sveta liturgija tokom koje je, po osveštanoj bogoslužbenoj praksi, obavljen svečani čin hirotonije.

Na toržestvenoj svetoj liturgiji pod svodovima zavjetnog hrama srpskog naroda patrijarhu  Porfiriju su sasluživali: mitropoliti tverski i kašinski Amvrosije, lovčanski Gavrilo, krfski Nektarije, tetovsko-gostivarski Josif, crnogorsko-primorski Joanikije, sremski Vasilije, bački Irinej, žički Justin, vranjski Pahomije, braničevski Ignatije, mileševski Atanasije, raško-prizrenski Teodosije, niški Arsenije i zahumsko-hercegovački i stonsko-primorski Dimitrije, kao i episkopi: deljendrovsko-ilindenski Joakim, pakrački i slavonski Jovan, bihaćko-petrovački Sergije, osečkopoljski i baranjski Heruvim, budimljansko-nikšićki Metodije, šabački Jerotej, jegarski i izabrani londonski i britansko-irski Nektarije, mohački Damaskin, hvostanski Aleksej, novobrdski Ilarion, toplički Petar, jenopoljski Nikon, moravički Tihon i umirovljeni kanadski Georgije.

Sasluživali su i arhimandriti Serafim, izabrani episkop kostajnički; Metodije, iguman hilandarski; Nektarije, glavni sekretar Svetog Arhijerejskog Sinoda; Danilo, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije; Sava, iguman dečanski; Isaija, iguman manastira Bijele; Sergije, iguman ostroški; Mihailo, iguman Svetih Arhangela; Benedikt, iguman Miholjske Prevlake; Varnava, iguman manastira Treskavca; Stefan, iguman velikoremetski; Danilo, iguman Đurđevih Stupova; kao i Hristodul (Triandafilos) i Justin (Konstantas). Sasluživali su takođe protojerej Đorđe Stojisavljević, šef Kabineta Patrijarha srpskog; protojereji-stavrofori Slobodan Zeković, Obren Jovanović, Slobodan Jokić, Nenad Tupeša, Radomir Nikčević, Darko Pejić, Goran Spajić, Dalibor Milaković i Nikola Gačević; protojereji Blagoje Rajković, Mihailo Kovačev, Sergej Butko, Jovan Vuković, Milan Kadijević, Nikola Pejović, Mirko Vukotić, Mirčeta Šljivančanin, Danilo Damjanović, Milivoje Jovović, Draženko Ristić, Aleksandar Lekić, Igor Balaban, Nemanja Krivokapić i Anđelko Boričić; protosinđeli Pavle, Justin, Kliment i Gavrilo; jeromonasi Nektarije Hilandarac, Makarije, Rafailo, Vladislav, Mihailo, Simeon, Jovan i Filotej; jereji Ilija Slamkov, Miloš Balaban, Miloš Lučić i Obren Damjanac; protođakoni Dragan Radić, Radomir Vrućinić i Mladen Kovačević; đakoni Miroslav Nikolić, Jovan Zorin i Živomir Josifovski, kao i jerođakon Sionije (Zorić).

“ Hirotonija episkopska je prevashodno Svetoduhovski događaj. Ono što se jednom dogodilo, kada je Gospod ustrojavao svoju Crkvu, ima vječnu vrijednost i vječnu stvarnost. Mi smo taj događaj preko ove današnje svete službe i preko prizivanja Svetog Duha iz usta NJegove Svetosti, arhijereja i vjernog naroda na novog episkopa doživjeli i postali smo saučesnici tog događaja našeg spasenja”, poručio je mitropolit Joanikije.

Na kraju svete arhijerejske liturgije, patrijarh Porfirije je sa amvona uputio očinsku pouku novohirotonisanom episkopu Pajsiju o značaju službe koju je primio:

“U crkvi je sve ustrojeno po redu i poretku, da bude blagoobrazno, opet po riječi Jevanđelja, a to je paradoks crkve i života u crkvi. U njoj je apsolutna i potpuna sloboda, sloboda u Hristu, sloboda od grijeha, smrti i đavola, ali sa druge strane, spolja posmatrano, moglo bi se reći da je život u crkvi u isto vrijeme lišavanje slobode. Na to liči, ali zapravo to nije lišavanje slobode, nego poslušanje crkvi, i to poslušanje koje podrazumijeva raspinjanje sebe i svoje volje, odricanje od sebe i svoje volje kroz poistovećenje sa voljom Hristovom, a to nije ništa drugo nego istinska i prava sloboda. Po tom redu i takvom poretku naš Sabor je zajedno sa Duhom Svetim našao za shodno da Vi budete vikarni episkop, pomoćni episkop Mitropolitu crnogorsko-primorskom. To znači da će se sve ono što je služba Hristova i služba apostolska odvijati po poretku crkve i promislu Božjem u Eparhiji crnogorsko-primorskoj, na tom prostoru, u zemlji Svetog Simeona Mirotočivog, u zemlji Svetog Save, Svetog Petra Cetinjskog, Svetog Vasilija Ostroškog i mnogih znanih i neznanih svetitelja božjih, u Crnoj Gori koju svi istinski i iz dubine duše volimo i vidimo kao organski dio naše pomjesne crkve. Tamo ćete vršiti službu Hristovu i službu apostola krštavajući, privodeći sve Hristu i crkvi Hristovoj, najpre djecu Svetog Save, najpre Srbe svetosavce, a onda i sve druge ljude koji čeznu za istinom, pravdom i jlepotom, za punoćom, za spasenjem, jer u crkvi Hristovoj nema Grka i Jevrejina, kako kaže apostol Pavle, nego svi smo jedno u njemu”, besjedio je patrijarh Porfirije.

“ U ovom svijetu za borbu treba biti spreman, jer ona neminovno predstoji, ukoliko želimo sačuvati sebe na palubi spasiteljnoj, koja jedina ostaje krijepka tvrđava i koja jedina uliva nadu i sigurnost. Čak i onda kada svoje lične snage vidimo nedovoljnim, oslonac nam je Onaj koji je rekao: „Kad otideš na vojsku na neprijatelja svojega i vidiš konje i kola i narod veći od sebe, nemoj se uplašiti od njih, jer je s tobom Gospod Bog tvoj” (5 Moj. 20,1). Potpuno je jasno da jedini naš neprijatelj jeste samo grijeh koji je i uzrok našeg stradanja i međusobnih neprijateljstava, protiv koga nam se valja neprestano boriti, na njega ustajati i protiv njega ratovati, a želja je Božja i svih nas da se „svi ljudi spasu i dođu u poznanje istine”, prva je besjeda novoizabranog vladike dioklijskog.

Pored rodbine i prijatelja episkopa Pajsija, sveštenstva i monaštva iz više eparhija Srpske Pravoslavne Crkve i mnogobrojnog blagočestivog vjernog naroda, u svetoj liturgiji i činu hirotonije molitveno učešće su uzele i visokoprepodobna mati Haritina, igumanija Pećke Patrijaršije, kao i igumanije i nastojateljice manastira Ždrebaonika, Ćelije Piperske, Dobrilovine, Podmalinskog, Župe, Duljeva, Dobrske Ćelije i Svetog Spiridona.

Bogosluženju su prisustvovale mnogobrojne ugledne javne ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života Srbije i Crne Gore, među kojima i. Nenad Popović, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije; Budimir Aleksić, potpredsjednik Vlade Crne Gore; dr Vladimir Roganović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije; Đorđe Ivanović, sekretar Ministarstva pravde Crne Gore; Dragan Radović, direktor Direktorata za saradnju sa verskim zajednicama Crne Gore; mons. Santo Ganđemi, apostolski nuncije u Republici Srbiji.

foto: Željko Drašković-mitropolija crnogorsko-primorska

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA