Desničari pobijedili na regionalnim izborima u Češkoj

Desničarska populistička stranka ANO na čelu s bivšim premijerom Andrejom Babišem osvojila je jasnu većinu na regionalnim izborima koji su održani netom nakon teških poplava u zemlji, pokazuju zvanični rezultati.

ANO je prvi po snazi u 10 od 13 regionalnih parlamenata, saopštio je CSU, tijelo koje objavljuje rezultate izbora. Na nivou Evropske unije, ANO je dio grupacije Patriote za Evropu koja uključuje Fides iz Mađarske, Nacionalno okupljanje iz Francuske i Slobodarsku stranku Austrije.

Odziv na izborima održanim u petak i subotu bio je nizak, svega 32.9 odsto, što je posljedica poplava u kojima su poginule četiri osobe i prouzrokovana je velika šteta. Vlada je odlučila ne odgoditi izbore iz pravnih razloga.

Stranke vladajuće liberalno-konzervativne koalicije pod vođstvom premijera Petra Fjale ostvarile su pobjede samo u južnoj Češkoj, južnoj Moravskoj i Liberecu. Iako vladajuća koalicija nije pobijedila, nije riječ ni o poražavajućem porazu, rekao je Fjala, kako prenosi Hina.

„Moramo biti bolji, snažniji i uspješniji“, kazao je Fjala, opisujući izbore kao važan pokazatelj javnog mnjenja uoči parlamentarnih izbora iduće godine.

ANO je povećao broj odbornika u 13 regionalnih parlamenata sa 178 na 292, ali očekuje se da će mu nedostajati koalicioni partneri. Izbori nisu održani u Pragu koji ima poseban status. Održani su i izbori za 27 od 81 senatora. Izbori za trećinu senatora održavaju se jednom u dvije godine.

foto: elements. envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA