Damjanović: Do kada će političke partije da nam nameću predsjednike opština?

Današnji sastav predśednika crnogorskih opština je najbolji pokazatelj da se pod hitno mora izmijeniti postojeći zakon i građanima vratiti pravo izbora prvog čovjeka grada, kazao je predsjednik Crnogorske kulturne mreže Aleksandar Damjanović.

Ocjenjuje da političke partije građanima nameću kadrove koje u većini slučajeva nemaju kapaciteta i sposobnosti da vode mjesne zajednice, kamoli grad.

Prema riječima Damjanovića, prosto je nevjerovatno a i poražavajuće kakve se sve ličnosti nalaze na funkcijama predsjednika opština, sve zahvaljujući lošim procjenama političkih partija.

„Od 2010. godine političke partije su izmjenama zakona oduzeli građanima pravo da na neposrednim izborima biraju predśednika svoje opštine. Prvo je građanima Nikšića uskraćeno pravo izbora, pa je Nebojša Radoičić bio prvi predśednik opštine koga su birali odbornici. Kada su se predśednici opština birali na neposrednim izborima tada su ozbiljni ljudi poput Tarzana Miloševića, Miomira Mugoše, Skendera Šarkinovića, Nusreta Kalača, Miloja Pupovića, Šaćira Perišića, Mijuška Bajagića dobijali povjerenje naroda da vode gradove“, naveo je Damjanović.

Kako je kazao, danas kada političke partije predlažu i biraju predsjednike opština imamo kadrovska rješenja „koja su narodskim jezikom rečeno zastiđe za gradove i samu državu.“

„Aktuelni zakon je omogućio da uz pomoć prosrpskih partija crnogorska prijestonica Cetinje dobije gradonačelnika kakav je Bujo Đurašković, koji je SPD kao nosilac liste ostavio bez parlamentarnig statusa, što najbolje govori kakvo mišljenje građani imaju o njemu. Nažalost danas širom Crne Gore imamo dosta Buja, nego da ne opterećujem pažnju čitalaca, već ću ovim putem pozvati poslanike u crnogorskom parlamentu da pod hitno pristupe izmjenama i dopunama aktuelnog zakona i građanima vrate pravo izbora predśednika opštine. Ostaje nam da se nadamo da će proraditi razum kod političkih partija, naročito kod ovih koji trenutno tvore skupštinsku većinu i da će se građanima vratiti pravo da biraju domaćina svog grada“, zaključio je Damjanović.

Foto: CKM

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA