CGO: Za pet godina dodijeljena 2.074 ekonomska državljanstva, polovina Rusima

U periodu od 1. januara 2019. do 10. juna 2024. godine, za koji Centar za građansko obrazovanje (CGO) ima podatke, dodijeljena su 2.074 ekonomska državljanstva, od čega je više od polovine (1055) dato licima koja vode porijeklo iz Rusije.

U top 10 najčešćih država porijekla aplikanata, osim Rusije, nalaze se i Kina (190), SAD (107), Ukrajina (59), Vijetnam (49), Liban (45), Bjelorusija (43), Južnoafrička republika (40), Turska (39) i Egipat (38).

„Dodatnih 363 aplikanta porijeklom je iz 63 različite druge države, među kojima dominiraju države Azije i Afrike, dok za 63 nova državljana CGO nema podatke o porijeklu“, kažu iz CGO

Crnogorsko državljanstvo u skladu sa Programom ekonomskog državljanstva do sada nisu dobili jedino oni koji su porijeklom sa kontinenata Južne Amerike i Antarktika.

„CGO je ranije dao presjek ovih državljanstava po broju koji je dodijeljen u svakoj od prethodne četiri Vlade, a uskoro će biti objavljena studija koja daje detaljniji uvid u sprovođenje kontroverznog Programa ekonomskog državljanstva“, navode u saopštenju.

Istraživanje je napravljeno kroz progam CGO-a podržan kroz Core grant regionalni projekat SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, koji sprovodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Centar za istraživanja i javne politike (CRPM) i Institut za demokratiju i medijaciju (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Foto: CGO

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA