Usvojen novi Pravilnik: Na vozačkom ispitu zabranjen duboki dekolte

Kandidati i članovi ispitne komisije na vozačkom ispitu treba da budu pristojno odjeveni, a to, između ostalog, podrazumijeva da „licima ženskog pola nije dozvoljeno nošenje majica i haljina koje imaju duboki dekolte“, navodi se u novom Pravilniku o načinu organizovanja i sprovođenja vozačkog ispita, koji je utvrdilo Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).

Pravilnik je objavljen juče.

Licima ženskog pola „nije dozvoljeno da majice i košulje ne pokrivaju ramena, stomak i leđa“. Precizirano je da „suknje, šortsevi i bermude moraju biti dužine ispod koljena“, te da nije dozvoljeno nošenje naočara za sunce, kapa i kačketa, kao ni papuča.

Licima muškog pola nije dozvoljeno nošenje šortseva, bermuda i majica bez rukava, potom naočara za sunce, kapa i kačketa, kao ni papuča.

Pravilnikom je zabranjeno audio i video snimanje polaganja vozačkog ispita bez prethodne saglasnosti ministarstva. Kandidati i članovi ispitne komisije na vozačkom ispitu ne smiju da budu pod uticajem droga ili alkohola.

– Kandidati i članovi ispitne komisije nose prigodnu odjeću, koja nije providna i koja ne sadrži slike, natpise i simbole koji vrijeđaju javni moral ili su uvredljivog sadržaja u odnosu na pojedince ili grupe – piše u Pravilniku.

Kandidatu nije dozvoljeno da verbalno ili fizički napada, vrijeđa ili na neki drugi način uznemirava druge kandidate i članove ispitne komsije.

– Kad ovlašćeni ispitivač utvrdi da kandidat krši pravila iz st. 1 do 5 ovog člana, isključuje ga iz daljeg polaganja vozačkog ispita, a u zapisnik o polaganju vozačkog ispita unosi se ocjena „nije položio“, uz navođenje razloga u rubrici „napomena“. Kad ovlašćeni ispitivač utvrdi da član ispitne komisije krši pravila iz st. 1 do 4 ovog člana, prekida ispit do otklanjanja nepravilnosti – predviđeno je juče objavljenim pravilnikom.

Ovim pravilnikom propisuje se bliži način organizovanja i sprovođenja polaganja vozačkog ispita i način ocjenjivanja kandidata na teorijskom i praktičnom ispitu, a stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom listu.

Kategorije oslobođene testova

Polaganja teorijskog ispita oslobođeni su kandidati za vozilo kategorija AM, A1, A2 ili A, ako imaju najmanje položen vozački ispit za vozilo kategorije B; kandidati za vozilo kategorije B, ako imaju položen vozački ispit za vozilo kategorije AM, A1, A2 ili A; kandidati za vozilo kategorije C, ako imaju položen vozački ispit za vozilo kategorije C1; kandidati za vozilo kategorije D1 ili D, ako imaju položen vozački ispit za vozilo kategorije C1 ili C; i kandidati za vozilo kategorije B+E, C1+E, C+E, D1+E ili D+E, ako imaju položen vozački ispit za vozila osnovnih kategorija iz navedenih skupova vozila.

Foto: Ilustracija/elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA