Đeka: Kroz strateške politike kreiran ambijent koji će doprinijeti smanjivanju društvenog jaza u crnogorskom društvu

Povodom desetogodišnjice Berlinskog procesa i pete godišnjice od usvajanja Deklaracije partnera Zapadnog Balkana o integraciji Roma u sklopu procesa proširenja Evropske unije, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, prisustvovao je petom ministarskom sastanku koji je održan pod pokroviteljstvom Vlade Njemačke u saradnji sa Savjetom Evrope, saopštili su iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Kako se dodaje u saopštenju, pored nadležnih ministara i predstavnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, ministarskom sastanku su prisustvovali i predstavnici EU, Savjeta Evrope, Poljske i Romske fondacije za Evropu.

“Ministar Đeka istakao je da su od strane Vlade Crne Gore i resornog ministarstva prepoznati izazovi sa kojima se susreće ova zajednica i da je posvećena unapređenju prava i položaja romske i egipćanske populacije kroz niz mjera koje su usvojene u okviru ove Deklaracije, prvenstveno u oblasti obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja i pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti, regulisanju pravnog statusa, borbi protiv anticiganizma, te digitalnoj inkluziji”, poručili su iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Đeka je, kako su kazali, informisao da je kroz strateške politike kreiran ambijent koji će doprinijeti smanjivanju društvenog jaza u crnogorskom društvu i jačati svijest o važnosti inkluzije Roma u digitalne i zelene agende.

“Na sastanku su pripremljeni i usvojeni predlozi zaključaka za realizaciju u narednih 12 mjeseci, a isti će biti usvojeni na predstojećem Samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, 14. oktobra ove godine, u Berlinu”, kazali su iz Ministarstva.

Ministri su se, kako zaključuju u saopštenju, između ostalog saglasili da se potrebno obavezati da će države jačati socio- ekonomsku inkluziju romskih zajednica, kao i da u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima treba primijeniti sveobuhvatan multidisciplinarni pristup suzbijanju anticiganizma ali i podsticati izvještavanje o slučajevima diskriminacije i djelotvornost sudskog procesuiranja u cilju povećanja povjerenja Roma u pravednost sistema.

Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA