Održan seminar o unapređenju upravljanja rezervatima biosfere u Crnoj Gori

U Podgorici je od 18. do 20. septembra održan trodnevni seminar razmjene znanja na temu rezervata biosfere, koji je organizovalo Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera u okviru projekta “Integrisanje biodiverziteta u sektorske politike i praksei jačanje zaštite ključnih tačaka biodiverziteta u Crnoj Gori“ (GEF 7) zajedno sa NVO Program za životnu sredinu (EnvPro).

Poseban fokus seminara bio je na uspostavljanju prekograničnog rezervata biosfere Sliv Skadarskog jezera, kao i unapređenju upravljanja Rezervatom biosfere basena Tare.

Državni sektetar Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Zoran Dabetić, istakao je značaj rezervata biosfere koja predstavljaju mjesta za učenje o održivom razvoju i promovišu rješenja koja pomiruju čuvanje biodiverziteta i održivo korišćenje resursa i za rezultat doprinose unaprijeđenju kvaliteta života zajednica.

Dabetić se osvrnuo na važnost reaktivacije Koordinacionog tijela koje čine predstavnici relevatnih ministarstava, lokalnih samouprava, NVO i lokalna zajednica, koje je Vlada osnovala uz podršku UNDP-a u Crnoj Gori.

“Ministarstvo će u narednom periodu podržati reaktivaciju Koordinacionog tijela, obezbijediti jačanje kapaciteta relevantnih zainteresovanih strana i obezbijediti odgovarajuće izmjene odnosno unapređenje postojećeg Akcionog plana, koji je i nakon isteka, shodno zaključcima sa prvog dana seminara, i dalje itekako relevantan za dalji rad. Takođe, osiguraćemo i da planovi upravljanja zaštićenih područja na području ovog rezervata biosfere odražavaju MAB principe i smjernice”, kazao je Dabetić.

Na seminaru je detaljnije govoreno i budućim planovima uspostavljanja novog prekograničnog rezervata biosfere na Skadarskom jezeru, kroz projekat koji je iniciran i sprovodi NVO Program za životnu sredinu, a koji se finansira kroz Program prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija (IPA II) i obuhvata izazove upravljanja ekosistemima jezera, koji se protežu kroz dvije države.

Dabetić je kazao da je projekat fokusiran na sagledavanje stanja, definisanje obuhvata budućeg rezervata, njegove strateške smjernice, upravljačke strukture i finansiranje, a cilj je da do septembra 2025. nominaciona dokumenta za prekogranični rezervat budu zvanično predata za upis na svjetsku listu rezervata biosfere, čime će se potvrditi posvećenost održivom razvoju i zaštiti životne sredine, te da nas u tom kontekstu očekuje intenzivan rad sa kolegama iz Albanije.

“Kroz proces uspostavljanja novog rezervata biosfere, učimo od eminentnih stručnjaka iz Češke, Austrije, Njemačke i Italije i kroz razmjenu znanja i iskustava radimo na tome da zajedno dođemo do rješenja koja će nam omogućiti da postignemo balans između očuvanja prirode i društvenog napretka kako u basenu rijeke Tare, tako i u slivu Skadarskog jezera”, dodao je on.

Finalnog dana seminara, 20. septembra, obilježen je i Dan ekološke države, na kom su učestvovali stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Ekaterina Paniklova; šef sektora za saradnju, Delegacija EU u Crnoj Gori – Yngve Engstroem; predstavnik Regionalnog biroa UNESCO-a za nauku i kulturu u Evropi – Siniša Šešum, direktorica NVO Program za životnu sredinu – Ana Katnić, te direktorica JP Nacionalni parkovi Crne Gore, Marinela Đuretić.

foto: MERS

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA