Suđenje Brkoviću odloženo zbog izostanka advokata

Početak suđenja protiv Dragana Brkovića i njegovih sinova Borisa i Bojana kao i izvršnog direktora kompanije „Vektra“ Milića Popovića danas je u podgoričkom Višem sudu odloženo za 28. novembar zbog izostanka advokata Borivoja Đukanovića.

Proces vodi sudija Amir Đokaj.

Sudija Đokaj je konstatovao da se glavni pretres odlaže jer optuženi Dragan Brković nema advokata da ga brani u ovom postupku.

– Kako optuženi nema angažovanog branioca u ovom postupku, a imajući u vidu krivična djela koja mu se stavljaju na teret, nisu ispunjene zakonske pretpostavke za održavanje glavnog pretresa – saopštio je Đokaj.

Optuženi Brković je istakao da je advokat Đukanović bio spriječen da ga brani zbog lošeg zdravstvenog stanja.

– Namjeravam da angažujem branioca ovih dana, najvjerovatnije Miloša Vuksanovića, a možda i ponovo advokata Borivoja Đukanovića jer sam obaviješten da mu se zdravstveno stanje u međuvremenu poboljšalo – kazao je Brković.

Sudija Đokaj je uputio upozorenje Brkoviću da do narednog ročišta angažuje branioca jer će ga, ukoliko to ne učini, sud angažovati po službenoj dužnosti.

Specijalno tužilaštvo tereti Dragana Brkovića, njegove sinove Borisa i Bojana, i izvršnog direktora kompanije „Vektra“ Milića Popovića da su preduzeće HTP „Boka“ prilikom privatizacije i reorganizacije oštetili za 5.075.346,19 eura,

Oni se terete da su u periodu od septembra 2017. do decembra 2019. godine počinili produžena krivična djela zloupotrebe ovlašćenja u privredi i zloupotrebe ovlašćenja u privredi putem pomaganja i krivična djela pranje novca i pranje novca putem pomaganja.

U istrazi je utvrđeno da su okrivljeni u ovom slučaju imovinu nekadašnje HTP Boke prodali zakonito ali su momo zakona trošili novac koji je dobijen od prodaje vrijednih nekretnina tog preduzeća.

Uporedo sa krivičnim postupkom pokrenuta i finansijka istraga u ovom slučaju.

HTP Boku je 2007. godine privatizovala Vektra Montenegro, u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića.

“Vektri Montenegro” je tada prodatao 59 odsto državnih akcija u HTP “Boka” za 22,2 miliona eura, uz najavu investiranja od najmanje 50 miliona.

Brković je u aprilu 2021. godine na sjednici Komisije za kontrolu privatizacije tvrdio je da ga je Vlada prevarila 2007. godine kada je kupovao HTP “Boku”, jer su bili sakriveni podaci o gubicima, radnim sporovima dugovima i restituciji.

Brković je najavio tužbu protiv države za obeštećenje od više od 50 miliona eura ukoliko mu se ne omogući investiranje. Brković i izvršni direktor “Vektra Boke” Milić Popović kazali su da tokom tenderske procedure nije bilo podataka koje su naknadno otkrili.

Kako su tvrdili, radi se o prikrivenom gubitku od 26 miliona eura, radnim sporovima vrijednim 3,5 miliona eura, 27 miliona eura neusaglašenog kapitala, problemima restitucije nad imovinom vrijednom 15 miliona eura i poreskom dugu od 557 hiljada eura.

– To je najveći promašaj u mojoj 48-godišnjoj poslovnoj karijeri. A zašto? Zato jer sam vjerovao državi i institucijama sistema – kazao je Brković

Sutkinja za istragu Višeg suda Suzana Mugoša prošle godine je odredila privremenu mjeru zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti koje se u katastru vode kao vlasništvo ili s pravom korišćenja na kompaniju “Vektra Boka”.

Foto: Boka turist

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA