(VIDEO) 33 godine od proglašenja Crne Gore ekološkom državom: U Nikšiću zatvorena deponija Mislov do

Zatvaranjem deponije Mislov do, Nikšić tridesettreću godinu od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori obilježava u nešto boljem ambijentu.

Uvijek može i više i bolje, institucije imaju veliku ulogu u rješavanju i poboljšanju ukupne ekološke slike, ali je presudna svijest građana kako bi u konačnom naš grad, država bili bolje i zdravije mjesto za život.

“Usvajanjem Deklaracije o ekološkoj državi 20. septembra 1991. godine, Crna Gora je postala prva ekološka država na svijetu. Danas nakon 33 godine, s obzirom na situaciju na terenu o ovoj Deklaraciji možemo govoriti kao o skoro mrtvom slovu na papiru. Godina donošenja  ove Deklaracije koju su obilježila turbulentna dešavanja ostavila je prostor za kontroverzne motive i najveću devastaciju šuma i prirodnih resursa koja je uslijedila u narednim godinama”, smatra direktor Ekološkog pokreta “Ozon” Aleksandar Perović.

I Milanka Radulović, sekretarka lokalnog nadležnog sekretarijata, je saglasna da je situacija u Crnoj Gori i svim njenim opštinama daleko od dobre, ali ističe da je Nikšić umnogome popravio ekološku sliku prvenstveno zatvaranjem deponije Mislov do.

Radulović ističe da lokalna uprava predano radi na unapređenju stanja životne sredine, kako donošenjem planova tako i projekata, ali da će situacija biti i na terenu vidljiva tek sa otvaranjem Centra za upravljanje otpadom.

Marina Radojević

foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA