(FOTO) Šavnik: U toku prikupljanje sredstava za asfaltiranje puta do Manastira Podmalinsko

Rekonstrukcija puta do Manastira Podmalinsko u šavničkoj opštini je počela, ali su neophodna sredstva kako bi radovi bili završeni i dionica duga 900 metara asfaltirana. Do 1.oktobra potrebno je sakupiti 15.000 eura.

Stoga je pokrenuta akcija prikupljanja novca, a svi koji su mogućnosti da pomognu mogu to uraditi uplatom na sledeći žiro račun 530-348164-17- Eparhija budimljansko-nikšićka, Berane-Manastir Podmalinsko.

Rekonstrukciju radi firma „Zeković kompani“, a vlasnik tog preduzeća Lazar Zeković o svom trošku će pripremiti podlogu za 900 metara asfaltnog puta do manastira. Preduzeće će po cijeni koštanja i asfaltirati put.

Cijena asfalta je 25. 000 eura. Dva donatora su obezbijedila po 5.000, a ostala sredstva bi trebalo prikupiti do 1. oktobra tekuće godine.

Manastirska crkva posvećena je Svetom Arhangelu Mihailu, i po predanju izgrađena je 1252. godine.

Šavničanin Milija Ćeranić Portalu RTNK je kazao da se manastir nalazi na desnoj obali Bukovice, petnaestak kilometara sjeveroistočno od Šavnika.

“Sigom od ovog manastira godinu dana kasnije podignut je Manastir Morača. Sigu je prenosio živi ljudski lanac sistemom ruka ruci. Zahvaljujući vrijednom sestrinstvu na čelu sa igumanijom, mati Katarinom, manastir je ne samo oaza mira, nego i ogledna bašta, voćnjak i vrt. Kako se upravlja zemljom ovdje bi mogli da uče mnogi domaćini”, naglasio je Ćeranić.

Biljana Brašnjo

foto:privatna arhiva

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA