Vujović: Mitropolit Amfilohije je pomogao Crnoj Gori da se lakše prilagodi izazovima novog doba

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović uputila je Predlog za davanje prethodne saglasnosti za podizanje spomen-obilježja Mitropolitu crnogorsko primorskom gospodinu Amfilohiju, prije isteka roka.

U saopštenju Vujović navodi razloge za to, podsjećajući da se stvaralaštvo mitrpolita Amfilohija proteže od kraja XX do početka XXI vijeka i da je oblikovalo misao i viziju mnogih generacija, podstičući ih na kritičko promišljanje i razumijevanje duhovnih i kulturnih aspekata našeg društva.

„Kao jedan od ključnih duhovnih autoriteta vremena u kojem je živio, ne samo da je imao značajnu ulogu u očuvanju tradicije i duhovnog života, već je i doprinio afirmaciji Crne Gore na međunarodnom nivou. Njegovo ime i djelo prepoznati su izvan granica naše zemlje, čime je doprinio jačanju ugleda Crne Gore u svijetu. Posvećen duhovnom i intelektualnom razvoju, ostavio je trajno nasljeđe i doprinos uklesan u istoriju Crne Gore, kao primjer mudrosti i prosvijećenosti. Kao duhovni autoritet, svog vremena, uspješno je usklađivao savremeni pogled na svijet sa tradicionalnim vrijednostima, čime je pomogao Crnoj Gori da se lakše prilagodi izazovima novog doba, a pri tom ostane vjeran svojim duhovnim korijenima.Kroz svoj rad povezao je Crnu Goru sa svjetskom intelektualnom elitom, time doprinoseći ne samo kulturnoj već i diplomatskoj afirmaciji naše zemlje. Život i djelo Mitropolita Amfilohija, ostaće trajna duhovna zaostavština, jer se kroz nju prepoznaje snaga znanja i univerzalnih ljudskih vrijednosti koje treba da čine osnov svakog društva i države“, naglašeno je u saopštenju.

Ona podsjeća da je Amfilohije – svjetovno Risto Radović (1938-2000) bio Mitropolit crnogorsko-primorski.

„Njegova počasna liturgijska titula je glasila: Arhiepiskop cetinjski, Mitropolit crnogorsko primorski, zetsko brdski i skenderijski i egzarh sveštenog trona pećkog. Rođen je 7. januara 1938. godine u Barama Radovića, Opština Kolašin. Osnovnu školu je završio u Manastiru Morači, a Bogosloviju Sv. Save u Beogradu. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962. godine, a uporedo je studirao I klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Postdiplomske studije nastavio je u Bernu i Rimu, gdje je magistrirao na Istočno-pontifikalnom institutu 1965. godine. Nakon toga odlazi u Grčku pravoslavnu crkvu, gdje je primio sveštenički čin jeromonaha 1968. godine, kada je u Atini odbranio doktorat. U Parizu na Pravoslavnom institutu Sv. Sergije bio je profesor, a od 1976, postaje docent, pa redovni profesor na Bogoslovskom fakultetu Sv. Jovana Bogoslova u Beogradu (kasnije pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta), a dva mandata bio je dekan fakulteta. Mitropolit se pored teologije i filozofije bavio i esejistikom, prevodilaštvom i poezijom gdje je ostavio bogat opus. Govorio je grčki, ruski, italijanski, njemački i francuski jezik, a u naučnom radu koristio je starogrčki, latinski i crkvenoslovenski jezik. Bio je član brojnih udruženja, među kojima je Udruženje književnika Crne Gore. Dobitnik je mnogih značajnih priznanja, za svoj rad“, dodaje Vujović u saopštenju.

foto: MKM

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA