Predstava „Heroj nacije“ na sceni Nikšićkog pozorišta

Predstava „Heroj nacije“ rađena po tekstu Ivana M. Lalića u adaptaciji i režiji Milana Neškovića, biće premijerno izvedena na sceni Nikšićkog pozorišta sjutra veče od 20 časova. Reprizno izvođenje zakazano je 20. septembar u istom terminu.

Scenografiju potpisuje Vesna Sušić, kostimografiju Margareta Šobot, a muziku grupe Autogeni trening i Azilanti.

Uloge tumače Vladan Gajović, Biljana Keskenović, Stevan Vuković, Maja Stojanović i Ljubomir Bandović/ Nikola Vasiljević.

„Ma koliko puta da je izgovoreno, ne može se izbeći jer je istinito: kao što je ćelija osnovna jedinica građe svakog živog organizma, tako je porodica oduvek bila osnovna ćelija društva. Ognjište je deo porodičnog prostora namenjen za loženje vatre, oko koje bi se porodica okupljala u cilju zbližavanja. Vremenom, pojam ognjišta postaje jedan od najvažnijih simbola u ranoj ljudskoj kulturi, kojim se pokazuje i čuva identitet, kao i postojanje zajednice uopšte.

Ognjište modernog doba je televizor. Sav nameštaj nam je usmeren prema njemu. Više od pola veka okupljamo se oko njega i utvrđujemo identitet svoje porodice kroz jednosmernu komunikaciju sa tim magičnim ekranom. Međutim, šta se događa kada komunikacija postane dvosmerna?  Da li je moguće da ognjište postane uzrok raspada jedne porodice?

Preplavljeni medijima i društvenim mrežama, sve se više otuđujemo i postajemo društvo bez empatije. Reč društvo je postala daleka i velika. Od društva smo se odrodili, ostala je još porodica. Ona je utočište od svega što nam se događa ili što nam se servira. Tu pronalazimo utehu, ljubav i zagrljaj, tu se ne stidimo sopstvenih suza.

Kada članovi porodice izgube empatiju jedni prema drugima, da li je to konačan kraj društva ili samo ćelije koja nas čini živim organizmom? “, kazao je reditelj Nešković povodom premijere.

Dizajn plakata uradila je Vesna Sušić, a autor fotografija je Duško Miljanić.

Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta po cijeni od 7€, svakog dana od 10 h do 20 h.

Foto: Nikšićko pozorište

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA