Lazarević na Konferenciji načelnika generalštabova A-5

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Zoran Lazarević sa delegacijom učestvuje na Konferenciji načelnika generalštabova oružanih snaga zemalja članica Američko–jadranske povelje (A-5) u Tirani, Republika Albanija.

Američko–jadranska povelja (A-5) je osnovana 2. maja 2003. godine, kada su ministri vanjskih poslova Albanije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država u Tirani potpisali dokument o osnivanju regionalne inicijative pod nazivom „Američko-jadranska povelja“.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, cilj inicijative je jačanje regionalne bezbjednosti i stabilnosti, kao preduslova za brže uključivanje zemalja regiona u evroatlantske integracije, ali i jačanje demokratije, međusobnog razumijevanja i saradnje.

Otvaranju konferencije prisustvovali su i predsjednik Republike Albanije Bajram Begaj i ministar odbrane Piro Vengu.

„Delegacije su diskutovale na temu aktuelne potrebe za dostizanjem izdvajanja od minimalnih 2% BDP za potrebe odbrane u svijetlu trenutnih bezbjednosnih izazova poput rata u Ukrajini, ali i dostizanja partnerskih i NATO ciljeva sposobnosti“, navodi se u saopštenju.

Na marginama Konferencije, delegacije oružanih snaga zemalja članica inicijative, zemalja posmatrača, nacionalnih gardi partnerskih američkih država, komande USEUCOM i NATO komande JFC Napulj realizovale su bilateralne sastanke u vezi sa temama od zajedničkog značaja.

Crnogorska delegacija imala je veoma sadržajan sastanak sa komandantom USEUCOM generalom Kristoferom Kavolijem na kojem su razmatrane mogućnosti podrške Vojsci Crne Gore u realizaciji multinacionalnih vježbi tokom 2025. godine, kao i o drugim pitanjima od obostranog interesa.

Na sastanku sa komandantom NATO komande JFS Napulj admiralom Stuart Munschom sagledane su mogućnosti za dobijanje podrške u korištenju NATO zajedničkih fondova za unapređenje vojnog dijela Luke Bar i vojnog dijela aerodroma Podgorica.

Crnogorska delegacija je imala posebnu čast i zadovoljstvo da se susretne i odrzi sastanak sa delegacijom Nacionalne garde Mejna na celu sa komandantkinjom brigadnom generalicom Dajan Dun. Vojska Crne Gore i Nacionalna garda Mejna realizuju mnogobrojne vidove saradnje kroz Program državnog partnerstva počevši još od 2006. godine.

Foto: Ministarstvo odbrane

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA