Zeković o predmetu “Pošta”: Umjesto dokazima, bavimo se insinuacijama

Advokatica Maja Zeković, saopštila je povodom slučaja oružane pljačke pošte u Nikšiću i ubistva radnika obezbjeđenja Ljubiše Mrdaka da njen branjenik Nemanja Miljković nema nikakve veze sa krivičnim djelom koje mu se stavlja na teret zbog kojeg se nalazi u pritvoru gotovo dvije i po godine.

-Jasno je da se u predmetnoj optužnici, umjesto dokazima, bavimo insinuacijama i podmetanjima dokaza – kazala je advokatica Zeković.

Podsjećamo, zbog pljačke pošte i ubistva Mrdaka sudi se Mitru Kneževiću, Stojanu Albijaniću, Nemanji Miljkoviću, Petru Zolaku, Srđanu Svjetlanoviću, Davidu Banjcu i Stefanu Regojeviću.

Zeković je naglasila da je njen branjenik boravio u Nikšiću u iznajmljenim stanovima do 5.10.2021.godine, 15 dana prije izvršenja krivičnog djela što se nedvosmisleno potvrdilo i pred sudom.

-Pregledom video zapisa iz kojeg se van svake sumnje utvrđuje da je Miljković bio u Nikšiću 5.10.2021. godine, kao što je to i naveo u svojoj odbrani i da je odnosnog dana uredno platio račune u pošti – podvukla je advokatica.

Smatra da je više nego indikativna i pouzdana činjenica na kojoj odbrana insistira od samog početka, koja se tiče motiva Miljkovićevog boravka u Crnoj Gori, kao i motiva iznajmljivanja stanova.

-Naime, danas je pred vijećem potvrđeno i to da je predmetne stanove moj branjenik iznajmio iz sasvim drugih razloga kao što je i isticao u svojoj odbrani, o čemu neupitno svjedoči i torba, koju smo svi jasno vidjeli prilikom pregledanja video materijala, a što je sud i konstatovao zapisnički, a potvrđeno je i to da predmetni stanovi nikako nisu služili niti su mogli sluđiti kao osmatračnice, usljed objektivne činjenice da se nalaze nekoliko kilometara udaljeni od pošte – objašnjava ona.

Dodaje da je ova istraga primjer kako se ne smije sprovoditi i voditi istraga, i kako se ne radi policijski i tuzilački posao.

-Ukazuje se da i nakon danas provedenog nastavka dokaznog postupka, iako nađalost na osnovu služebenih zabilješki bez poslovne oznake i sa pogrešnim inicijalnim podacima, nesumnjivo još jednom potvrđuje činjenica, da je ova istraga za jedno od najteđih krivičnih djela predviđenih našim nacionalnim zakonodavstvom, eklatantan primjer kako se ne smije sprovoditi i voditi istraga, i kako se ne radi policijski i tuzilački posao. A govorimo o krivičnom djelu za koje je propisana kazna zatvora do 40 godina – zaključila je advokatica Zeković.

Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od pokojnog Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namijenjen za isplatu penzija. Tom prilikom su ukrali 423.000 eura. Istraga je pokazala da je ova grupa sa pripremama oružane pljačke krenula 9. avgusta 2021. godine.

Tako je, kako se navodi, optuženi Miljković po unaprijed utvrđenom, sa optuženim Svjetlanovićem iznajmio dva stana u Nikšiću u kojima su se krili prije i nakon pljačke Pošte.

– Iz iznajmljenog stana u Ulici Vuka Karadžića, optuženi su imali pogled na parking prostor na kojem se nalazilo vozilo za transfer novca ,,Volkswagen Transporter” podgoričkih tabli – navodi se u optužnici.

Tužilaštvo sumnja da je optuženi Albijanić, po nalogu okrivljenog Mitra Kneževića, sa još jednom nepoznatom osobom iz Bosne i Hercegovine, mimo graničnog u Crnu Goru dovezao džip ,,Nissan Qashqai” bosanskih tablica, koji je prethodno nepoznata grupa ukrala u Derventi i na njega stavila lažne tablice. Džip je preuzeo Knežević koji ga je krio do dana oružane pljačke.

– U istom periodu, preko graničnog prelaza Sitnica, u Crnu Goru su,,Citroenom Cactus” ušli su Petar Zolak i David Banjac. Pošto su stgli do trajekta, tu ih je čekao Stefan Regojević. Svoj trojici konačno odredište bio je Nikšić, gdje je optuženi Zolak u večernjim satima počeo osmatranje mjesta planirane pljačke kao i trasu puta kojom je nakon razbojništva trebao da se da u bijeg zajedno sa Nemanjom Miljkovićem, Svjetlanovićem i Banjcem – navodi su istrage.

Prema unaprijed utvrđenom planu, 20. oktobra 2022., kako VDT navodi, oko 9 sati, optuženi su u džipu čekali radnike obezbjeđenja.

Kada se kombi namijenjen prevozu novca i dragocjenosti primakao iza zgrade pošte, tada su naoružani napadači iskočili iz džipa i hitro krenuli ka zadnjim vratima vozila, stav je tužilaštva.

Uvidjevši da je pljačka u pitanju, Mrdak je pokušao da se suprotstavi, ali tada su razbojnici ispalili nekoliko hitaca od koji h je jedan pogodio Mrdaka u grudi.

– Ostalu dvojicu njegovih kolega razbojnici su kundacima izudarali, isprskali biber sprejem, prebacili novac u svoje vozilo i munjevitom brzinom pobjegli. Ubrzo nakon toga policajci su u naselju Grebovice pronašli uništeni džip koji su koristili počinioci. Kako se navodi u otužnici, razbojnici su se potom uputili prema manastiru Ostrog. Banjac je iz,,citroena kaktus” kojim je upravljao Zolak prešao u vozilo Stefana Regojevića koji je ga je odveo na lokaciju za skrivanje a Regojević potom nastavio put prema Budvi. Istovremeno, Svjetlanović se sklonio u iznajmljeni stan u Ulici IV Crnogorske brigade gdje je uništio garderbu koju su nosili optuženi u oružanoj pljački – navodi su iz istrage.

– Garderobu je isjekao i bacio u kanalizaciju, kako bi prikrio i uništio tragove i dokaze koje bi istražitelji mogli povezati sa izvršenjem krivičnog djela a zatim se dao u bjeklstvo – navodi se u optužnici.

Mrdak je preminuo od posljedica povreda grudnog koša koje su mu razbojnici nanijeli iz automatske puške. Preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore. Istražitelji koji su radili na rasvjetljavanju ovog zločina sumnjaju da su optuženi imali informaciju da će otići sa većim plijenom. U trenutku pljačke, prema njihovim informacijama radnici obezbjeđenja trebali su da imaju milion i 200 hiljada, ali nijesu prikupili sav novac iz banaka i pošti koji je bio namijenjen raspodjeli penzija.

foto: Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA