Pljevlja žele zatvoreni bazen

Opština Pljevlja podnijela je zahtjev Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne uprave za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju zatvorenog bazena i multifunkcionalne sale.

To je “Vijestima” potvrdila menadžerka Opštine Ljiljana Đondović.

Đondović je kazala da je izgradnja bazena u Pljevljima dio Plana oporavka Pljevalja koji je nedavno prezentovan, a koji zajedno treba da realizuju Vlada, Opština i Rudnik uglja.

“Mi smo krenuli u procedure koje su nam potrebne za realizaciju projekata, tako i za projekat izgradnje bazena u Pljevljima. Očekujemo da će naredne godine, ukoliko ne bude nekih neplaniranih problema, moći da otpočne i realizacija projekta. Imamo podršku od Vlade i premijera za realizaciju ovog i drugih projekata koji su dio Plana oporavka Pljevalja”, rekla je Đondović.

Na prezentaciji Plana oporavka Pljevlja saopšteno je da je gradnja bazena i multifunkcionalne sale planirana pored Sportske dvorane Ada, preko puta Milet bašte.

Bazen koji bi se gradio bio bi zatvorenog tipa, poluolimpijski, dimenzija 25 puta 12 metara. Pored njega bio bi izgrađen još jedan manji bazen, dimenzija 12 puta 12 metara, za neplivače.

U prizemlju objekta organizovan je prateći sadržaj koji obuhvata svlačionice, sanitarne i tehničke, kao i prostorije za zaposlene. Na spratu je, osim tribina sa 264 sjedišta, predviđena i komercijalna zona za prateći sadržaj. U manjem, prizemnom objektu, planirana je borilačka sala s pratećim sadržajima. Parternim uređenjem predviđa se ambijentalna, zen bašta, između dva objekta, kao i maksimalno očuvanje zelenih površina, parkovskog prostora uz rijeku. S južne strane bazena, predviđeno je otvraranje u sklopu staklene fasade i izlaz u zonu gde je formirana otvorena plaža koja će se koristiti u ljetnjem periodu.

Glavni ulaz u objekat bazena planiran je sa sjeverne strane, iz pječačke ulice uz sportsku halu.

Đondović je kazala da je to samo projektni zadatak i da će tokom izrade idejnog projekta možda biti određenih korekcija.

Pljevlja su jedan od rijetkih gradova u Crnoj Gori koji nema bazen ni uređeno kupalište, pa su građani prinuđeni da spas od ljetnjih vrućina traže na nekim od rijeka.

Priča o izgradnji bazena u Pljevljima stara je više od dvadeset godina, ali nijedna vlast nije bila spremna da investira realizaciju tog projekta.

Projekat gradnje bazena našao se i u petogodišnjem Strateškomm planu razvoja.

Koliko će koštati izgradnja bazena nije navedeno zbog, kako piše, složenosti objekta i lokacije na kojoj je predviđena izgradnja.

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš nedavno je kazao da bi bilo najrealnije da se paralelno s realizacijom projekta toplifikacije Pljevalja radi i bazen.

“To bi bilo najrealnije rješenje da se bazen radi zajedno s toplifikacijom. Sa saradnicima sam obišao nekoliko gradova u regionu, odnosno opštine koje imaju bazen – Banjaluku, Vrbas, Novi Sad, Niš, Užice, Trebinje… Najrealnije je u okviru toplifikacije odraditi i bazen. To je sasvim nešto što je realno i moguće. Ono na čemu ja potenciram je da ne treba da gubimo vrijeme, da završimo toplifikaciju pa da onda još tri godine čekamo na bazen. Neke stvari moramo raditi uporedo”, rekao je Vraneš.

I njegovi prethodnici su najavljivali izgradnju bazena u Pljevljima, ali niko ništa nije preduzeo da se taj projekat realizuje.

Foto: Opština Pljevlja

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA