Sjutra konferencija posvećena saradnji lokalnih samouprava i civilnog sektora

Regionalna konferencija posvećena saradnji lokalnih samouprava i civilnog sektora, koju organizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), biće održana sjutra u Podgorici.

Iz UNDP-a su saopštili da konferencija ujedno obilježava završetak Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, inicijative koju Evropska unija (EU) finansira od 2018. godine, s ciljem povećanja građanskog učešća u donošenju odluka i poboljšanja usluga u lokalnim zajednicama.

Navodi se da je cilj konferencije da se, kroz diskusiju i grupni rad sa predstavnicima i predstavnicama lokalnih samouprava i nevladinih organizacija iz cijelog regiona, razmijene pozitivne prakse i kreiraju preporuke za poboljšanje saradnje i, u krajnjem, jačanje lokalnih zajednica.

“Upravo su snažne lokalne zajednice ključni element za dalji razvoj participativne demokratije na Zapadnom Balkanu i podršku integraciji u EU”, navodi se u saopštenju.

Iz UNDP-a su ukazali da je u posljednje četiri godine ReLOaD2 program obuhvatio je 70 hiljada građana i građanki Zapadnog Balkana, finansirajući više od 400 projekata nevladinih organizacija i organizujući programe podrške za mlade, kao što su stažiranje, obuke, kampovi i grantovi za pokretanje biznisa.

“Konferencija će biti prilika da sumiramo rezultate ali i koncipiramo mogućnosti za dalji rad, u svjetlu proširenja EU”, kaže se u saopštenju.

Na konferenciji će govoriti ministar javne uprave Marash Dukaj, šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU Ingve Engstrom i stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Ekaterina Paniklova.

Foto: UNDP

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA