Neusklađenosti u radu akreditacionog tijela Crne Gore: Bez rješenja dijelili varijabile i novčanu pomoć

Državna revizorska institucija (DRI) dala je Akreditacionom tijelu Crne Gore (ATCG) pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje u 2023. godini i uslovno mišljenje na pravilnost poslovanja za tu godinu.

ATCG je nezavisna i neprofitna ustanova koja obavlja poslove nacionalnog akreditacionog tijela u Crnoj Gori prema Zakonu o akreditaciji. Osnivač ATCG je Vlada, dok je direktorica te ustanove Anita Krulanović.

DRI je revizijom pravilnosti utvrdila neusklađenosti u oblasti unutrašnjih kontrola, javnih nabavki, te angažovanja po osnovu ugovora o djelu.

Revizijom je utvrđeno da je ATCG polovinom 2018. godine donijelo odluku o dodjeli varijabilnog dijela zarade koji ne može biti veći od 50 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori.

– Za ove isplate nijesu donošena rješenja nego su isplate vršene samo na osnovu odluka. Takođe, povodom 8. marta zaposlenim ženskog pola isplaćeno je po 150 eura, ukupno 1.050 na osnovu odluke od 3. marta 2023. godine, a rješenje o isplati nije doneseno. Na osnovu odluke o isplati novčanog iznosa na ime poklona djeci zaposlenih od 22. decembra 2023. godine, isplaćeno je po 70 eura za desetoro djece, što ukupno iznosi 700 eura, a rješenje o isplati nije doneseno – precizirano je u izvještaju koji je potpisao predsjedavajući Senatom DRI Nikola N. Kovačević.

Dalje su naveli da je na osnovu člana 7, stava 1, tačka 6 Zakona o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, direktorica ATCG donijela Interno pravilo o ostvarivanju na jednokratnu novčanu pomoć za slučaj bolesti zaposlenog, kojim se bliže utvrđuju kriterijumi, postupak i način podnošenja zahtjeva i ostvarivanja prava na jednokratnu novčanu pomoć zaposlenom u slučaju bolesti.

– Članom 4 ovog Internog pravila, pravo na jednokratnu novčanu pomoć zaposleni može ostvariti najviše jednom godišnje, u visini stvarnih i dokazanih troškova liječenja, s tim što iznos dodijeljene pomoći ne može prelaziti 1.000 eura. Navedene novčane pomoći su dodijeljenje bez rješenja rukovodioca subjekta revizije – utvrdila je DRI.

Dalje su utvrdili da je veliki broj ugovora o djelu zaključen sa opisom poslova koji spadaju u osnovnu djelatnost poslodavca, dakle o poslovima koji su morali biti sistematizovani u opisima poslova radnih mjesta iz Pravilnika o sistematizaciji subjekta revizije.

– Polazeći od činjenice da poslove iz nadležnosti ustanove obavljaju zaposleni u istoj to je ugovore o djelu moguće zaključivati jedino za pružanje usluga koje nijesu predviđene radnim mjestima u okviru Pravilnika o sistematizaciji. U postupku revizije je utvrđeno da subjekt revizije angažuje veći broj izvršilaca po ugovorima o djelu puno radno vrijeme i duži vremenski period. Na osnovu naprijed navedenog se konstatuje da ovakav način angažovanja lica dovodi do negativnih posledica koje se ogledaju u pravnoj i socijalnoj nesigurnosti, što u konačnom može da dovede do sudskog epiloga – poručili su iz DRI.

Revizijom je utvrđeno i da u ATCG nema sistema dvojnog potpisa, već sva plaćanja odobrava i potpisuje direktor. DRI je preporučila da usvoje odluku o sistemu dvojnog potpisa u kome nijedna obaveza ne može biti preuzeta ili izvršeno plaćanje bez potpisa rukovodioca subjekta i rukovodioca finansijske službe.

DRI je utvrdila i da nema unutrašnje revizije u ATCG.

Upravni odbor sam sebi utvrđivao visinu naknade

Na osnovu člana 10 Odluke o osnivanju ATCG i člana 9 Statuta ATCG, u vezi sa članom 30 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Upravni odbor ATCG je na trećoj redovnoj sjednici, održanoj 8. marta 2022. godine, donio odluku o utvrđivanju visine naknada predsjedniku i članovima Upravnog odbora – predsjedniku upravnog odbora 50 odsto od prosječne zarade ostvarene u ATCG u prethodnoj godini, a članovima upravnog odbora 35 odsto od prosječne zarade ostvarene u ATCG u prethodnoj godini.

– Osnivač Akreditacionog tijela Crne Gore je Vlada Republike Crne Gore, i u skladu sa tim, odluke o utvrđivanju visine naknada predsjedniku i članovima upravnog odbora treba da donosi osnivač, odnosno organ koji je odbor imenovao – naveli su iz DRI.

Prema podacima sa sajta ATCG, upravni odbor čine predsjednik Aleksandar Vujović, članovi Jelena Jovanović i Dragan Vukčević, predloženi i imenovani od Vlade, i dva člana imenovana od strane Vlade na predlog Privredne komore – Jovan Nikolić i Nada Medenica.

Foto: Akreditacija.me/Đorđe Cmiljanić

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA