Udruženje hrvatskih dobrovoljaca pisalo KIC pop horu da ne dolazi na proslavu 80 godina oslobođenja Korčule

KIC pop hor iz Podgorice nastupaće na proslavi 80 godina od oslobođenja Korčule 14. septembra, a poziv za učešće su dobili prije pola godine od organizatora Udruženja antifašista Korčule.

Međutim, zbog gostovanja crnogorskog hora, čiji je repertoar prepoznatljiv zbog antifašističkih pjesama, protest su najavila braniteljska udruženja, koja su uputila i pismo KIC pop horu – sa zahtjevom da ne dolaze na Korčulu.

Svečana akademija povodom godišnjice oslobođenja Korčule održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Zorana Milanovića.

Antifašizam, prije svega

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Čara (UHDDR) je u otvorenom pismu navela da im smetaju jugoslovenski simboli, te da im je neprihvatljivo da hor iz Crne Gore, države „iz koje dolazi vojska koja nas je zajedno sa vojskom iz Srbije napala 1991, vojska od koje smo branili Dubrovnik, Ston i ostatak Republike Hrvatske“.

Menadžerka KIC pop hora Snežana Burzan Pobjedi je kazala da će hor nastupiti i da će se sa radošću odazvati pozivu Udruženja antifašista.

– Čast nam je da ćemo pjesmom, odnosno koncertom „Bez dileme- antifašizam“, uljepšati proslavu 80 godina oslobođenja slobodarske Korčule – kazala je Burzan.

Istakla je da su članovi hora razgovarali nakon prijema pisma u kome se govori i o protestu ali da ne žele da odustanu od puta i dogovora sa domaćinima.

– Neka svako radi svoj posao kako najbolje može – poručili su horisti.

Burzan je podsjetila da su isti repertoar, ili dio izvodili širom regiona – u Skoplju, Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Subotici, Vrbasu, Konjicu, na Tjentištu, kao i u većini crnogorskih opština. Najavila je i da će 21. septembra nastupiti u Rožajama povodom Dana oslobođenja tog grada.

– Misija hora je da širi ljubav među ljudima i pjesmom podsjeća na najveće civilizacije antifasisticke vrijednosti NOB-a i NOR-a – kazala je Burzan.

Pismo branitelja

Udruženje hrvatskih dobrovoljaca domovinskog rata je u pismu navelo da podržavaju obilježavanje 80. godišnjice oslobođenja Korčule, ali da je učešće crnohorskog hora neprihvatljivo, jer su od crnogorske vojske branili hrvatske gradove.

U pismu horu navode i da im smetaju „simboli totalitarnog režima bivše države na ovim prostorima koji se često nalaze u pozadini prilikom vaših nastupa a isti veličaju jugoslavenski unitarizam“.

Najavili su da će protest protiv koncerta održati na ulazu u Ljetne kino i da će pjevati hrvatske pjesme.

– Zbog svega navedenog molimo vas, a i zahtijevamo da odustanete od svog nastupa u Korčuli 14. rujna 2024. godine – napisali su u pismu iz tog udruženja KIC pop horu.

KIC pop hor je osnovan 2017. godine i ima oko 60 članova. Svi oni su pjevači amateri, različitih generacija i zanimanja. Izvode partizanske, antifašističke pjesme, ali i izvode popularne pjesme u prepoznatljivim aranžmanima.

foto:Kic pop hor

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA