Delić i Vulević na potjernicama, potraga i za njihovim „krticama“

Za Budvaninom Ivanom Delićem i za Berancem Vukom Vulevićem raspisane su crvene Interpolove potjernice nakon što su se dali u bjekstvo kada ih je Specijalno državno tužilaštvo u julu optužilo za šverc kokaina na međunarodnom nivou.

Istovremeno, prema nezvaničnim saznanjima Dana, crnogorska policija traži „krtice“ u sopstvenim redovima, odnosno kolege koje su Deliću i Vuleviću dojavile da im se sprema hapšenje. Javna je tajna da se Vuk Vulević slobodno šetao Beranama i provodio vrijeme po lokalnim kafićima, ali mu se gubi svaki trag otkad je startovala policijska akcija „General“ 17. jula ove godine. Od tog momenta kao da je „u zemlju propao“ i Ivan Delić koji se, istina, i ranije držao podalje od očiju javnosti budući da je nekoliko puta bio na meti atentatora. Policija, u sklopu pomenute akcije traga i za Leonom Drešajem i Radojem Zvicerom.

Da su za Vulevićem i Delićem raspisane crvene potjernice potvrdio je juče za RTCG Luka Medenica iz Nacionalnog biroa Interpola u Podgorici.

– Oba lica su državljani Crne Gore koji se potražuju radi vođenja krivičnog postupka. U pitanju je vrlo obiman predmet koji je sprovelo Specijalno državno tužilaštvo sa svim organizacionim jedinicama Uprave policije, kazao je Medenica.

Vulević i Delić su, kako je istakao, državljani Crne Gore koji se potražuju na međunarodnom planu.

– U toku je intenzivna saradnja sa zemljama regiona. Sve mjere i radnje Uprave policije su usmjerene na tako bitna lica i predmete jer im se stavljaju na teret ozbiljna krivična djela, kazao je Medenica.

Dodao je da se na potjernicama nalaze i bivši policijski službenik Ljubo Milović i Kotoranin Radoje Zvicer, koji slovi za vođu „kavačkog klana“.

– Oni se potražuju zbog više krivičnih postupaka koji se vode pred nadležnim pravosudnim inistitucijama u Crnoj Gori. Potražuju se ne samo na međunarodnom planu nego i na nacionalnom, a takve aktivnosti sprovode se nedjeljno, rekao je Medenica.

U policijskoj akciji „General“, u sklopu koje su osumnjičeni i Delić i Vulević, a koja je realizovana u saradnji sa FBI i DEA, uhapšeno je devet pripadnika kriminalnih klanova, za šestoro se traga, a protiv 19 su podnijete krivične prijave.

Među osumnjičenima koji se terete za krijumčarenje oko dvije i po tone kokaina četvoro se odranije nalaze u spuškom zatvoru, između ostalih i Damir Mandić, jedini osuđeni za saizvršilaštvo u ubistvu glavnog i odgovornog urednika „Dana“ Duška Jovanovića.

Kao vođe kriminalne grupe SDT je označilo Zvicera i Vasa Ulića.

I Vulević i Delić saslušavani su u istrazi ubistva Duška Jovanovića, jer su pominjani kao mogući učesnici u tom zločinu, ali nijedan od njih nije procesuiran jer navodno nije bilo dokaza protiv njih. Vulević je ranije bio optužen za šverc kokaina iz Venecuele, a teretili su ga i za ubistva, šverc kafe, utaju poreza, nedozvoljeno držanje oružja…

Ivan Delić je javnosti poznat od 2002. kada ga je Anketni odbor Savezne skupštine tadašnje zajedničke države Srbije i Crne Gore sumnjičio za ubistvo ministra odbrane Pavla Bulatovića u februaru 2000. u Beogradu. Delić je policiji dao izjavu, ali navodno nisu nađeni dokazi koji bi ga povezali sa atentatom na ministra vojnog.

Traga se za 270 crnogorskih građana

Luka Medenica je objasnio da postoje četiri javne potjernice koje je raspisala Crna Gora, ali da to nije konačan broj.

– Ta brojka varira. Na današnji dan 270 crnogorskih državljana se potražuje od strane nadležnih pravosudnih organa, kazao je Medenica.

Upitan zašto potjernice nijesu javne, on je istakao da je to iz razloga jer te informacije sadrže tužilačko-sudsko-policijske informacije, a da određeni predmeti nose stepen tajnosti, pa se te informacije ne objavljuju ukoliko ne postoji procjena da javna potjernica može dovesti do pronalaska i lociranja lica.

Šćepanović na sastanku u Europolu

Vršilac dužnosti pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović je sa kolegama iz Crne Gore učestvovao na operativnom sastanku u Europolu u Hagu 9. i 10. septembra, saopšteno je iz Uprave policije.

– Na panelu je predstavljeno iskustvo eksperata i najbolje praktično postupanje predstavnika organa za sprovođenje zakona u istraživanju serije ubistava povezanih sa organizovanim kriminalom, među kojima su i predstavnici Crne Gore, sa fokusom na taktike dokazivanja krivičnih djela i prikupljanje podataka i dokaza kroz reaktivne istražne taktike, proaktivne istražne taktike i strategije, sa primarnim fokusom na mogućnost optimizacije istražnih prilika u odnosu na očekivane buduće slučajeve povezane sa djelovanjem organizovanih kriminalnih grupa. Sastanak je bio prilika da eksperti i službenici sa dugogodišnjim iskustvom u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala razmijene iskustva i najbolje prakse, a poziv koji je upućen predstavnicima Uprave policije Crne Gore ukazuje da su iskustvo i rezultati ostvareni u borbi protiv visokorizičnih kriminalnih grupa, koje su strateški usmjerene ka izvršenju teških krivičnih djela protiv života i tijela, prepoznati i vrednovani od strane partnerskih službi, naveli su iz UP.

Foto: Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA