„Svobodijada“: Večeras gost Gojko Đogo

Poznati srpski književnik, Gojko Đogo, biće gost Tribine „Svobodijada“ Javne ustanove (JU) „Zahumlje“ u Nikšiću. Tribina, koja je dio „Septembarskih dana“, biće održana večeras sa početkom u 19 h u „Zahumlju“.

O djelu Gojka Đoga govoriće književnik Budimir Dubak a odlomke iz Đogovog djela čitaće saradnice u nastavi sa Studijskog programa za srpski jezik i književnost u Nikšiću, Teodora Čukić i Ksenija Đukić. Urednica tribine je književnica Milica Bakrač.

Gojko Đogo je rođen 21. septembra 1940. godine u Vlahovićima kod Ljubinja, u Hercegovini. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mestu, a gimnaziju u Stocu. Opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1964. godine.

Nakon hapšenja i sudskog procesa 1981. zbog knjige Vunena vremena, Okružni sud u Beogradu osudio ga je na dvije godine zatvora. Vrhovni sud Srbije smanjio mu je kaznu na godinu dana koju je jednim dijelom izdržao. Iako je sudskom odlukom vraćen na posao, nekoliko godina nije mogao objavljivati niti javno nastupati. Ovaj „slučaj“ bio je povod za zabranu ili „povlačenje iz prodaje“ više knjiga, listova i časopisa koji su se solidarisali sa pjesnikom. Odlazak pjesnika u zatvor 1983. godine bio je povod za organizovanje značajnih protestnih večeri.

Objavio je, u više izdanja, knjige pjesama: Tuga pingvina, Modrica, Kukuta, Vunena vremena, Izabrane i nove pesme, Crno runo, Vunena vremena sa Optužnicom i Odbranom na sudu i mnoge druge. NJegove pjesme i eseji prevedeni su na petnaestak jezika među kojima su engleski, francuski, njemački, ruski i španski.

Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske izabran je 27. juna 1997, a za redovnog člana 21. juna 2004. godine. Član je Srpskog PEN centra.

foto:JU „Zahumlje“

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA