Produžene mjere nadzora osumnjičenom za prodaju buprenorfina: Da ne mrda iz grada i javlja se policiji

Bjeljopoljac N.S. kojeg sumnjiče da je prodao dvije tablete buprenorfina, koje su na listi opijata i dalje će morati da se javlja policiji svakog ponedeljka, a zabranjeno mu je i da napušta rodni grad.

To je odlučio Viši sud u Bijelom Polju, odlučujući o žalbi branioca N. S. koji je tražio ukidanje mjera produženih krajem jula.

“Izrečene mjere primjenjivaće se od dana donošenja rješenja i mogu trajati dok za to bude postojala potreba a najduže do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka, s tim što će se o potrebi daljeg trajanja mjera nadzora odlučivati po isteku svaka dva mjeseca, pod prijetnjom da se protiv okrivljenih može odrediti pritvor ako prekrše izrečenu mjeru. Za izvršenje ovih mjera nadzora određuje se Uprava policije – Odjeljenje bezbjednosti Bijelo Polje, koja će odrediti ovlašćeno lice za izvršenje mjere”, piše u rješenju suda.

Obrazlažući odluku vijeće tog suda pojasnilo je da je Više tužilaštvo u Bijelom Polju 24. aprila podnijelo optužđnicu protiv N. S. zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, koja je potvrđena 10. maja.

“Ocjenom dokaza iz spisa predmeta, do nivoa postojanja osnovane sumnje, ovo vijeće kao i predsjednik vijeća Višeg suda u Bijelom Polju, nalazi da iz sadržine istih proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz čl. 300 st.1 Kz CG, tako što je dana 19.09.2023. godine sposoban da shvati značaj svog djela i upravlja svojim postupcima i svjestan zabranjenosti svog djela, čije je izvršenje htio J. N. neovlašćeno prodao dvije tablete buprenorfina od 8 miligrama, upakovane u dva papirna zamotuljka”, piše u rješenju.

Sudije objašnjavaju da je buprenorfin Pravilnikom o utvrđivanju spiska droga, psihotropnih supstanci i bilja koje se može koristiti za proizvodnju droga, proglašen za opojnu drogu.

“Činjenice koje čine osnovanom sumnju da je okrivljeni učinio krivično djelo zbog kojeg se tereti, proizlaze iz iskaza okrivljenog, datog pred nadležnim tužiocem, potvrde o privremeno oduzetim predmetima Uprave policije, OB Bijelo Polje od 19.09.2023. godine, te izvještaja o Forenzičkog centra o hemijskom i DNK vještačenju”, piše u rješenju.

Taj Bjelopoljac uhapšen je u septembru prošle godine, u naselju Pruška u Bijelom Polju, a vještačenjem je pronađen njegov DNK na papiru u kom su bile tablete pronađene i oduzete od J. N.

Foto: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA