Kina i Filipini se optužuju za provokacije u Južnom kineskom moru

Kina i Filipini međusobno se optužuju za sudaranje brodovima u Južnom kineskom moru danas, što predstavlja najnoviji sukob na tom ključnom plovnom putu, prenosi Rojters.

Kineska obalska straža je objavila da je filipinski brod, „nezakonito ostavljen“ kod grebena Sabina Shoal, podigao sidro i namjerno se zabio u kineski brod, dok je filipinska obalska straža rekla da se kinesko plovilo „ciljano sudarilo“ sa jednim od brodova Manile.

Peking polaže pravo na cijelo Južno kinesko more, uključujući djelove koje prisvajaju Filipini, Brunej, Malezija, Tajvan i Vijetnam.

Vjeruje se da su djelovi mora, kojim godišnje prođe roba u vrijednosti od ukupno tri biliona dolara, bogati nalazištima nafte i gasa, te ribljim fondovima.

Stalni arbitražni sud je 2016. utvrdio da kineski zahtjevi nemaju pravnu osnovu, što je presuda koju Peking odbacuje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Portpartol kineske obalske straže Liu Dejun pozvao je Filipine da se odmah povuku iz područja kod grebena.

„Kineska obalska straža će da preduzme mjere potrebne kako bi se spriječili svi pokušaji provokacije, uznemiravanja i prestupa, te odlučno čuvao teritorijalni suverenitet i pomorska prava zemlje“, poručio je Liu.

Portpartol filipinske obalske straže Jay Tarriela je na konferenciji za novinare rekao da je kineska obalska straža zanemarila regulativu o sudarima i izvela opasne manevre, što je dovelo do štete, ali nijesu zabilježene nikakve tjelesne povrede.

Greben se nalazi unutar filipinskog isključivog privrednog pojasa od 200 nautičkih milja.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA