(VIDEO) „Zaštita životne sredine svima da bude zajednički imenitelj“

Odlaganje gradskog otpada na deponiji Mislov do, na površini od oko 2 hektara, počelo je 2003. godine. Tada je rečeno da će biti privremenog karaktera i zatvorena nakon pet godina. Međutim, tek nakon 21 godine vidljivi su konkretni rezulatati u rješavanju ove crne tačke Nikšića i Crne Gore – Deponija Mislov do je zatvorena za odlaganje otpada.

Početkom avgusta, na sastanku ministra ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Damjana Ćulafića, sa predsjednicima Opštine i Skupštine opštine, Markom Kovačevićem i Nemanjom Vukovićem, dogovoreno je zatvaranje deponije, kaže Mitar Goranović, potpredsjednik Opštine Nikšić.

„Dogovorili smo dok je zatvoren Mislov do da pretovarna, odnosno transfer stanica bude u hali Željezare. To se odvija po rješenjima koje je donijela Agencija za zaštitu životne sredine. Smeće se kamionima Komunalnog preduzeća, odvozi u halu, gdje se pretovara i kamionima većeg kapaciteta odvozi na deponiju Livade. Tako će biti dok se izgradi Centar za upravljanje otpadom“, pojašnjava Goranović.

Procjena je da se u Mislovom dolu, na godišnjem nivou, deponovalo oko 20 hiljada tona različitog otpada, što dovoljni govori o kakvom je problem riječ i koliko se ugrozila životna sredina. Goranović ističe da su „za manje od jednog mandata“ uspjeli da riješe ovaj višedecenijski problem.

A problem je postao još veći kada su se posljednjih godina pojavljivali požari, dodaje Aleksandar Perović iz Nevladine organizacije (NVO) Ozon. Godinama su upozoravali na opasnosti koje prijete od ove deponije, pa smatra da bi zaštita životne sredine trebalo svima „da bude zajednički imenitelj“.

„Dobili smo od Svjetske banke bespovrtana sredstva za izradu studije koja će da budu vodič kako se održivo upravlja otpadom na teritoriji Nikšića, kao i u drugim opštinama u Crnoja Gori. Ispitivaće se nove tehnologije, kako se ne bi deponovao već prerađivao otapd“, kaže Perović.

Dodaje da je najvažnije da se deponija sanirala, jer smo imali prethodnih godina usljed požara veliko aerozagađenje.

Remedijacija ovog prostora, smatra Perović, trajaće godinama, ali to jedino priroda može da odradi, a nama ostaje nada da ćemo izvući pouku i da je rečenica – Opet gori Mislov do, otišla u prošlost.

Bojana Kostić
Foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA