(VIDEO) Završen program književnog i kulturnog festivala „Auto(r) na korzu“

Predavanjem na temu „Sveti Vladika Nikolaj – metode u njegovim djelima, sa posebnim osvrtom na njegovu knjigu, studiju „Religija Njegoševa“, koje je održala dr Snežana Adamović, završen je program 6. festivala “Auto(r) na korzu”.

Festival se odvijao od 7. avgusta, u okviru Međunarodnog nikšićkog festivala knjiga, čiji organizator je Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić.

Nakon što je sa uspjehom završila Filološki fakultet u Beogradu, odsjek jugoslovenske književnosti i opšta književnost, Snežana Adamović je okončala i specijalističke postdiplomske studije iz teorije književnosti i retorike, odbranivši rad „Retoričko iskustvo u Besedama pod Gorom Vladike Nikolaja Velimirovića“. Magistarski rad na temu „Eksplicitna, implicitna i imaginativna poetika u delima Milisava Savića, objavljenim do 1998. godine“, odbranila je, takođe, na Filološkom fakultetu u Beogradu. Doktorsku disertaciju Petar II Petrović Njegoš u srpskoj kritičkoj misli 20. vijeka odrbranila je 2016. Kao rezultat doktorske disertacije objavila je knjigu pod istim nazivom u dva izdanja: u Institutu za srpsku kulturu u Nikšiću i u izdanju manastira Miholjska prevlaka, oba sa blagoslovom Mitropolita Amfilohija, navela je medijatorka programa književnica Milica Bakrač.

Dr Snežana Adamović je, podsjetivši na riječi Svetog Ave Justina da je teško govoriti o Svetom Vladici Nikolaju, da komarac ne može da govori o orlu, napomenula da se ona odvažila da, uz Svetog Nikolaja Velimirovića, prosuđuje i o Svetom Lovćenskom Tajnovidcu Njegošu. Izrazila je radost što je manifestacija „Autor na korzu“ u Nikšiću, gradu kojeg doživljava i kao svoj, privedena kraju slovom o Vladici Nikolaju i Njegošu.

Petnaestodnevni Festival „Autor na korzu“ ugostio je brojne stvaraoce, poznate književnike i umjetnike iz Crne Gore i regiona. Publika je bila u prilici da čuje: Nenada Grujičića, predsjednik Brankovog kola, Đeku Marinaja, američkog pjesnika albanskog porijekla, Miljenu Drndar, koja živi i stvara u Njemačkoj, Rodoljuba Ćorića iz Mojkovca, Gojka Čelebića, Branislava Zubovića, protojereja-stavrofora prof. dr Darka Đoga, upriličena je akademija o književniku Ranku Radoviću, o Aleksi Šantiću je govorio dr Duško Pevulja, učesnici su bili i: mr Milorad Durutović, Ivana Žigon, dr Sonja Tomović Šundić, dok su o Žarku Komaninu kazivali dr Radoje Femić i Milutin Mičović. Glavni urednik programa Festivala je književnik i književni kritičar Želidrag Nikčević, a medijatorka je bila književnica Milica Bakrač. Šesti put zaredom na nikšićkom Trgu Slobode postavljen je ljetnji salon knjiga, a organizator manifestacije je Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, čiji predsjednik, književnik Radomir Uljarević je ocijenio da je „Autor na korzu“ inovativan po mnogo čemu, te da je prerastao u jedan od najozbiljnijih regionalnih festivala ovog tipa.

Sajam knjiga biće otvoren još dva dana i važiće popust, što je lijepa prilika da čitaoci i ljubitelji pisane riječi svoje privatne zbirke knjiga obogate vrijednim djelima.

Senka Čolović Šumić

foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA