Mojkovčanka jedina brani čast naše kraljice sportova na najvećoj svjetskoj smotri u Limi

Svjetsko juniorsko prvenstvo u Peruu, od 27. do 31. avgusta, ugostiće samo jednu crnogorsku atletičarku – Mojkovčanku, Vesnu Kljajević, ali se ni ona neće vratiti u domovinu.

Najbolja crnogorska juniorka je treningom, radom i rezultatima u AK Tara, dobila ne samo mogućnost stipendije već i da bira Univerzitet u Americi. Izabrala je matematiku u Sjevernoj Karolini, a na put ka Limi i najvećoj smotri atletičara do 20 godina, 18-godišnja Kljajević imala je veličanstven ispraćaj.

„Iz malog Mojkovca, kroz atletiku, Vesna je uspjela da se vine do američkog univerziteta. Sa velikom radošću i ponosom želimo da podijelimo sa vama jedan poseban trenutak u našem klubu. Naša draga takmičarka, Vesna Kljajević, koja je od malih nogu trenirala i rasla zajedno sa atletskim klubom Tara iz Mojkovca, sprema se za put na Svjetsko juniorsko prvenstvo u atletici, koje će se održati u Limi, Peru“, objavili su u mojkovaćčkom sportskom čudu.

To sportsko čudo u gradu bez atletskog stadiona – privatni na imanju osnivača Tare, profesora Marka Ristića, odnijela je nabujala rijeka, ipak je iznjedrilo učesnike Olimpijskih igara, naslov svjetske juniorske prvakinje, ali i pet stipendija prestižnih američkih koledža.

„Takmičenje u Limi predstavlja krunu njenog dosadašnjeg truda, posvećenosti i rada, a mi smo sigurni da će sa svojim trenerom, Danilom Ristićem, dostojno predstavljati naš klub i Crnu Goru na svjetskoj sceni. Ona ima sjajan rezultat za svoj uzrast, konkurentkinje su najmanje godinu starije a period treninga u tom uzraastu donosi hitac u kugli duži za namanje metar. Vesna je jedina izborila normu iz Crne Gore, jedina je bila sa normom i u Izraelu, na juniorskom Evropskom prvenstvu u Jerusalimu“, ne bez ponosa ističe profesor Marko.

Nakon takmičenja, Vesna Kljajević će započeti novo poglavlje svog života u Sjevernoj Karolini, SAD, gdje će nastaviti svoje obrazovanje i atletski razvoj na Univerzitetu.

„I u Americi ću braniti boje mog kluba, Tare“, poručila je crnogorska prvakinja.

Radom na treningu i u školi, Vesna je dobila mogućnost da bira u koji će američki koledž. Mojkovčanki su sva vrata bila otvorena!
Radom na treningu i u školi, Vesna je dobila mogućnost da bira u koji će američki koledž. Mojkovčanki su sva vrata bila otvorena!,

U Tari ne kriju da će im nedostajati jedna od najperspektivnijih takmičarki.

„Poželjeli smo joj srećan put, uspjeh na takmičenju i na koledžu, a ispraćaj je bio prilika da se podsjetimo koliko je sport značajan u životima mladih ljudi, pružajući im mogućnosti i neprocjennive šanse. Naš klub, i svi mi koji smo je podržavali, ponosni smo na njen uspjeh – Vesna želimo ti puno sreće, uspjeha i radosti u svemu što predstoji“, poželjeli su u Tari.

Iako nijedan drugi atletski kolektiv u Crnoj Gori ne može da se pohvali brojem velikih međunarodnih stipendija i izborenih normi, ipak je Tara izostavljena iz odluke o Posebnoj pomoći klubovima iz Crne Gore, koju je prije nekoliko dana obznanilo Ministarstvo sporta.Kriterijume pri imenovanju klubova sa državnom pomoći (među njima su i dva atletska), u tom Minsitarstvu nisu objasnili javnosti. U svakom slučaju, rezultat nije mjerilo!

Foto: AK Tara

NIKŠIĆ PROGNOZA