Nikolić: Vlasnike sleduje nadoknada štete za sve uginule i usmrćene životinje

Nakon što je registrovan veći broj slučajeva kju groznice u Crnoj Gori, Uprava za bezbjednost hrane formirala je stručni tim koji je donio zaključke za suzbijanje kontrole bolesti. S obzirom da se radi o zoonozi, odnosno bolesti koja može da se prenese sa životinje na čovjeka, držaoce životinja sleduje nakoknada štete za sve uginule i usmrćene životinje, stvari i sirovine koje su uništene prilikom sprovođenja mjera određenih za suzbijanje kju groznice, kazao je za RTNK Marko Nikolić, direktor Specijalističke veterinarske laboratorije.

On je naglasio da ovo nije ništa novo i neuobičajeno za Veterinarsku službu, a da sve mjere koje se sprovode donijete su u skladu sa dobrom veterinarskom praksom, stručnim saznanjima, preporukama međunarodnih organizacija koje se bave zdravljem životinja, naučnim saznanjima i iskustvima država, kako regiona, tako i država Evropske unije.

„Ova bolest nije regulisana evropskim zakonodavstvom već je na državama da u skladu sa ekspertizom, preporukama međunarodnih organizacija i naučnim saznanjima donose i sprovode mjere za kontrolu ove bolesti“, zaključio je Nikolić.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA