(VIDEO) „Auto(r) na korzu”: Pred nikšićkom publikom „Luče Preobraženja” Ivane Žigon

U okviru festivala „Auto(r) na korzu” pred nikšićkom publikom nastupila je dramska umjetnica Ivana Žigon, sa programom „Luče Preobraženja“.

Ivana Žigon je više puta bila gošća grada pod Trebjesom, ali je njen nastup na književnom festivalu „Auto(r) na korzu“ u svakom aspektu programa koji je pripremila za tu priliku bio sasvim nov i jedinstven doživljaj koji je umjetnica lirski obojila stihovima poznatih pjesnika i upotpunila odlomcima iz svojih autorskih djela koje potpisuje kao esejistkinja i spisateljica kratkih književnih formi. Pored brojnih izvanrednih i nezaboravnih uloga na pozorišnoj i filmskoj sceni i priznanja osvojenih za dramske uloge, Ivan Žigon je i višestuko nagrađivani filantrop.

„Diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Prvakinja drame Narodnog pozorišta iz Beograda je od 1999. godine, predsjednica Društva srpsko-ruskog prijateljstva od 2002. i umjetnički rukovodilac recitatorsko-pjevačkog ansambla „Kosovski božuri“ od 2005. godine čiji su članovi djeca iz enklava Kosova i Metohije. Dobitnica je nagrada „Ćuran” na Festivalu komedije u Jagodini za ulogu u „Ženskom orkestru”, nagrade festivala „Joakim Vujić” za ulogu Koštane, Međunarodne nagrade „Zlatni vitez” u Moskvi za najbolju žensku ulogu Gospođicu Juliju. Pored glume bavi se i režijom“ – kazala je, u uvodnoj riječi, medijatorka Programa, pjesnikinja Milica Bakrač.

Nije slučajno je što poetsko-dramski recital Ivane Žigon, inspirisan poezijom duhovnika – mitopolita Amfilohija, episkopa Nikolaja Velimirovića i vladike Petra II Petrovića Njegoša – pod nazivom „Luče Preobraženja“, upriličen u Nikšiću 19. avgusta, jer tog dana pravoslavni vjernici slave veliki hrišćanski praznik, kada se, kako kaže predanje, Hristos na gori Tavor pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svetlost. I nikšićka publika je, uživajući u emotivnim i ekspresivnim recitalima Ivane Žigon, doživjela umjetničko i duhovno preobraženje.

„Svaki autor je pesnik, bilo da se bavi režijom ili glumom. Ako je autor, ako to radi ne baveći se time površno, več baveći se umetnošću, on postaje autor i kada govori tuđe stihove, dobija autorstvo izvođenj, jer nije svejedno ko, kad i kako govori poeziju“ – kazala je Žigon.

Piše eseje i kraće književne forme, koje čekaju izdavača voljnog da ih objavi. Premijerno je neke od njih autorka predstavila nikšićkoj publici.

„O guslama, recimo, moj esej: „I golom oku je vidljivo da guslar zamahujući gudalom nalikuje na balkanskog samuraja koji sa sobom vodi odlučujuću bitku svoga opstanka. Prsa o prsa, kao da sam sa sobom svodi račune strogih načela na kojima smo svi sačuvali svoju bit“. Imam i esej o oru, o Njegošu, o Crnoj Gori…“Oro, to je sve narodna potreba da se zajedno izgradi kula od svojih vrlina i da ona bude temelj odbrane od svakog neprijatelja, poriv da se sagradi tvrđava u kojoj će Crnogorac biti jedno sa svojim precima. Oro – okupiti rod, u zagrljaju se oroditi, oro – poklič naših predaka koji se pamte sa kolena na koleno, oro – stamena tvrđava koja se gradila sprat po sprat, iz pokoljenja u pokoljenje od Kosova do Lovćena“.

U okviru programa prikazan je dokumentarni film „Kosovski božuri“ i insert iz baleta na gusle, koji je Ivana Žigon režirala pod nazivom “Njegoš nebom osijan”. Riječ je o prvom projektu tog tipa na ovim prostorima, kojim je u Beogradu obilježen jubilej – dva vijeka od rođenja Petra II Perovića Njegoša. 

Mina Gezović

Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA