Ko će i kako na izbore u Podgorici: Razgovara se o koalicijama, najveće partije još ne otkrivaju karte

Tek treba da počne kampanja za izbore u Podgorici koji su zakazani za 29. septembar. Kalkulacije i pregovori političkih subjekata su u toku. Pokret Evropa sad još nije odlučio da li će samostalno nastupiti na podgoričkim izborima. Nezvanično, izvori CdM-a kažu da se vode razgovori sa Demokratama i nekadašnjim DF-om (Za budućnost Podgorice) o mogućoj velikoj koaliciji, ali navodno to još nije do kraja definisano. Kao mogući nosilac liste PES pominje se predsjednik podgorićkog Odbora PES-a i ministar energetike Saša Mujović.

Demokratska partija socijalista DPS najvjerovatnije će samostalno nastupiti na izborima u Glavnom gradu. Kao mogućo nosilac liste pominje se poslanik i odbornik DPS-a dr Nermin Abdić.

Kako stvari stoje, samostalno će na izborima u Podgorici nastupiti i Bošnjačka stranka Ervina Ibrahimovića.

U koaliciji je moguće da nastupe Pokret za Podgoricu i Građanski pokret (GP) URA, u okviru političkog bloka koji okuplja šef države Jakov Milatović. Kao nosilac liste ove potencijalne koalicije pominje se aktuelni zamjenik gradonačelnice i funkcioner GP URA Luka Rakčević.

Na izborima u Podgorici samostalno bi trebalo da nastupe i lista doskorašnjeg ministra pravde Andreja Milovića, pokret “Naprijed” u kome je njegov prethodnik na ministarskoj funkciji Marko Kovač. Nosilac liste “Naprijed bio bi sadašnji direktor Fonda za zdravstvo dr Vuk Kadić.

Izvjesno je da će na izborima u Podgorici nastupiti Stranka evropskog progresa nekadašnjeg premijera Duška Markovića, pokret “Preokret”, Evropski savez…

Konstituenti Evropskog saveza donijeli su odluku da poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša bude nosilac liste i kandidat za gradonačelnika tog nadstranačkog saveza, kojeg čine SD, SDP, LP, građanski aktivisti i istaknute nepartijske ličnosti, na izborima u Podgorici.

Rok za podnošenje lista za izbore u Podgorici traje do 3. septembra.

Foto: Glavni grad

NIKŠIĆ PROGNOZA