Za 16 godina rada usrećili oko hiljadu parova

Na Odjeljenju za humanu reprodukciju, koje funkcioniše u okviru Opšte bolnice Danilo Prvi, od početka godine urađeno je oko 120 postupaka medicinski potpomognute oplodnje, a vjerujem da će ih do kraja godine biti oko 200 – kazao je za Pobjedu Željko Lazović, rukovodilac tog odsjeka, supspecijalista iz inferiliteta i steriliteta.

Lazović objašnjava da, ukoliko se par godina imaju nezaštićeni seksualni odnosi, a ne dođe do trudnoće, onda govorimo o neplodnosti (infertilitetu).

– Neplodnost je procentualno u 40 odsto slučajeva zastupljena kod žena, u 40 kod muškaraca, u 10 odsto uzrok mogu biti oboje, a u deset je takozvani idiopatski infertilitet – kaže on.

UZROCI


Objašnjava da kod muškog infertiliteta, u više od 50 odsto slučajeva, ne mogu da ustanove uzrok.

– Kod muškaraca se jednostavnom metodom, koja se zove spermogram, može ustanoviti njegova plodnost. Metoda liječenja zavisi od toga da li muškarac ima smanjen broj, smanjenu pokretljivost ili slabu morfologiju spermatozoida, ili uopšte nema spermatozoida u sjemenoj tečnosti. Taj poremećaj se zove azospermija. U tom slučaju, kolege urolozi rade hiruršku intervenciju koja se zove biopsija testisa. Onda se, ako u uzorku tkiva testisa pronađu spermatozoide, oni zamrzavaju i mogu se iskoristiti u postupku vantjelesne oplodnje – kazao je Lazović.

Dodaje da je kod žena ispitivanje plodnosti drugačije.

– Kod ženskog partnera se prvo sagleda anatomija i struktura genitalnih organa, zatim polni hormoni, da li postoji ovulacija – plodni dani, a nakon toga prohodnost jajovoda – objasnio je Lazović.

Kada ljekar ustanovi razlog neplodnosti, to opredeljuje metodu liječenja.

– Kod žena uzrok neplodnosti mogu biti – infekcije jajnika i jajovoda koje dovede do njihovog začepljenja, zatim endometrioza, izostanak ovulacije koji se najčešće javlja u sklopu sindroma policističnih jajnika. Razlog mogu biti i benigni tumori unutar materice, kao što su polipi i miomi, te oslabljena rezerva jajnih ćelija u godinama kada se to ne očekuje. U skladu sa ovim, istakao bih da se nakon 30, a posebno nakon 35. godine života žene plodnost smanjuje, samim tim i uspjeh liječenja. Svjedoci smo da se rađanje prvog djeteta pomjera u neku pozniju životnu dob, što takođe utiče na to da se onda teže i ostvari trudnoća – naveo je Lazović za Pobjedu.

PREVENCIJA


Ističe da je kod oba partnera važna briga o reproduktivnom zdravlju.

– Ona mora da započne još u ranim godinama puberteta. Takođe, mora da postoji i informisanost o tome šta su seksualno prenosive bolesti, kako se vrši njihova prevencija, ali i šta su zdravi stilovi života. Tu prvenstveno mislim na ishranu, redovnu fizičku aktivnost i izbjegavanje loših navika kao što su duvan, alkohol i droge – kazao je načelnik odjeljenja cetinjske bolnice.

Dodaje da u Crnoj Gori ne postoji potpuna spremnost parova da o svom problemu otvoreno govore.

– Stanje je ipak bolje nego prije 10 ili 20 godina. Sada su mogućnosti dobijanja informacija iz te oblasti šire. Osim kod ljekara, parovi često potraže pomoć i na internetu ili putem društvenih mreža, gdje ne moraju otkriti svoj identitet – objasnio je Lazović.

Sagovornik Pobjede objašnjava da u Opštoj bolnici Danilo Prvi na Cetinju, koja je jedina državna ustanova u kojoj se vrši medicinski poptpomognuta oplodnja, ne postoje liste čekanja, tako da parovi lako ulaze u postupak pod uslovom da imaju sve potrebne nalaze.

– U Crnoj Gori se godišnje uradi oko 700 ciklusa i to u državnom centru OB Danilo Prvi i tri privatne klinike sa kojima Fond zdravstva ima ugovor. Odgovorno tvrdim da se kvalitet usluge u našoj državi ne razlikuje od onoga što dobiju pacijenti u razvijenim evropskim zemljama – naveo je Lazović za Pobjedu.

Objašnjava da je od 2008. godine, otkad funkcioniše Odjeljenje humane reprodukcije, zahvaljujući medicinski potpomognutoj oplodnji rođeno oko 1.000 beba.

– Uspjeh računamo brojem djece koja se rode iz postupka medicinski potpomognute oplodnje. Naravno, stopa uspješnosti zavisi najviše od godina žene. Ona se kreće od 35 do 40 odsto za žene mlađe od 35 godina, pa do 10 odsto za žene starije od 40 – kazao je Lazović.

Ističe da se Crna Gora nalazi u grupi zemalja koje izdvajaju značajna sredstva za podršku parovima koji se opredijele za medicinski potpomognutu oplodnju.

– Po Zakonu o liječenju neplodnosti postupcima medicinski potpomognute oplodnje, parovi o trošku Fonda imaju četiri pokušaja i to do 45. godine starosti žene. Što se tiče broja pokušaja, mislim da Crna Gora izdvaja čak i više nego neke ekonomski razvijenije zemlje. Ipak, ako postoje mogućnosti, svakako bih bio za povećanje tog broja. U svijetu samo Izrael i Srbija nude parovima neograničen broj pokušaja – kazao je Lazović.

Timski rad


Željko Lazović objašnjava da njihov tim čine profesionalci koji parovima pomažu da se ostvare kao roditelji.

– Odjeljenje je počelo sa radom najviše zahvaljujući doktorici Tanji Motrenko i tadašnjem menadžmentu bolnice. Ja sam došao 2012. godine i nastavio ono što je doktorica Motrenko započela. Naš tim sada čini 11 zaposlenih – dva ginekologa, tri biologa-embriologa, glavna sestra koordinator za vantjelesnu oplodnju, te pet medicinskih sestara – kazao je Lazović.

Dodaje da se ova oblast ginekologije razvija velikom brzinom, te da je neophodno konstantno usavršavanje.

– Moramo usvajati nova znanja da bismo bili u mogućnosti da pacijentima pružimo najbolju uslugu. Uspjeh isključivo zavisi od timskog rada i svaki član kolektiva ima svoju ulogu. Moje je zadovoljstvo što sam na čelu odličnog tima i što se možemo pohvaliti time da smo za 16 godina rada usrećili veliki broj parova – rekao je Lazović.

foto: FB/Prijestonica Cetinje

1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Dr Lazovic je profesionalac u svom poslu,ali ima dosta pacijenata i ne uspijeva da se posveti svakom pacijentu u dovoljnoj mjeri…sve ide mnogo brzo,da se što prije završi…sestre su mnogo ljubazne,Dr takodje,osim glavne sestre koja je u mom slučaju bila neljubazna Ii drska…

NIKŠIĆ PROGNOZA