“Auto(r) na korzu”: Veče posvećeno Aleksi Šantiću

Večeras će na Trgu Slobode u Nikšiću, od 20h, a u okviru festivala “Auto(r) na korzu”, biti obilježeno stotinu godina od smrti istaknutog srpskog pjesnika i akademika Alekse Šantića.

O životu i djelu velikog pjesnika govoriće dr Duško Pevulja i prof. Mihailo Perošević, dok je moderatorka programa književnica Milica Bakrač.

Šantić je 1868. godine rođen u Mostaru gdje je proveo najveći dio života i pjesničkog stvaralaštva i gdje je 1924. godine umro od tuberkuloze. U početku su mu uzori bili srpski pisci Vojislav Ilić i Jovan Jovanović Zmaj, dok je od stranih pjesnika poštovao Hajnriha Hajnea, da bi kasnije izgradio sopstveni pjesnički izraz karakterističan po elegičnim motivima i rodoljubivim temama. Najveću pjesničku zrelost dostigao je između 1905. i 1910. godine kada su i nastale njegove najljepše pjesme. Napisao je i objavio oko osamsto pjesama, a neke od njih se mogu svrstati u antologijske poput “O klasje moje”, “Moja otadžbina”, “Ostajte ovdje”, “Mi znamo sudbu”, “Veče na školju”, “Boka”, “Emina”, “Što te nema” i mnoge druge… Pisao je i dramske tekstove i prevodio djela s njemačkog i češkog jezika.

Foto: “Auto(r) na korzu”

NIKŠIĆ PROGNOZA