(VIDEO) Rad na otvorenom tokom visokih temperatura nije lak, ali se rokovi moraju ispoštovati

Ekstremno visoke temperature koje traju nedjeljama prema riječima stručnjaka posebno su rizične za lica koja rade na otvorenom, jer mogu ostaviti terške posljedice za zdravlje čovjeka. Statistika pokazuje da je smrtnost tokom ljetnjeg perioda povećana, te da pet posto pacijenata završi kobno zbog posljedica toplotnog udara. RTVNK obišla je neka od nikšićkih gradilišta, a kako kažu sagovornici, tokom visokih temperatura nije lako raditi, ali rokovi se moraju ispoštovati.

Prema članu 19. Zakonu o radu poslodavac je dužan da obezbijedi mjere zaštite i zdravlja na radu sprječavanjem, uklanjanjem i kontrolom rizika na radu. Prema riječima Zlatka Popovića, glavnog inspektora zaštite na radu, svi poslodavci su upoznati sa propisanim mjerama i dodaje da je bilo i represivnijih mjera.

„Ove godine zbog rada na otvorenom na ekstremno visokim temperaturama smo u prethodnom periodu donijeli i privremene mjere zabrane rada na sedam gradilišta, i to četiri u Podgorici, dva u Herceg Novom i jedan u Tivtu. Same preporuke olakšavaju i poslodavcima i zaposlenima da rad na otvorenom kada je temperatura iznad 36 stepeni smanje rizik po život zaposlenih smanje na najmanju moguću mjeru. Naročito u periodu od 11h do 16h kada je najveći uticaj negativnih uslova treba da se prekine rad, u suprotnom potrebno je primjenjivanje posebnih mjera koje je ministarstvo rada dalo u saradnji sa ministarstvom zdravlja“, navodi Popović.

Prijave koje dobijaju, navodi Popović, više se odnose na uslove rada u administrativnim prostorijama, nego na otvorenom. Ističe da od početka toplotnog talasa svi inspektori zaštite i zdravlja na radu kontrolišu primjenu mjera, najviše organizacionih.

„To znači da treba da se organizuje smjenski rad, češće pauze, češća promjena radne snage, preraspodjela radnog vremena, korišćenje pijaće vode, obezbjeđivanje prostorija koje omogućavaju aklimatizaciju zaposlenih ali i druge mjere koje se odnose na upotrebu sredstava i opreme lične zaštite na radu, a tamo gdje to nije strogo primjenljivo potrebno je umjesto šljemova koristiti marame, šeširi širokih oboda, laganija odjeća i redovna konzumacija vode“, dodaje Popović.

Anđelko Miljević, šef jednog od nikšićkih gradilišta ističe da i pored ekstremnih temperatura žele da ispoštuju rokove, te da je u skladu sa propisima organizacija i da do sada nisu imali problema.

„Ovaj objekat je od značaja za opštinu Nikšić i Crnu Goru i raditi moramo bez obzira na visoke temperature, mada mislim da su u Podgorici i priorju još visočije. Imamo jedan broj radnika koji dolazi u 5h i rade d15h, a neki dolaze u 7h i rade do 5h. Bez obzira na temperaturu, moramo raditi, jer moramo poštovati rokove. Imamo vodu i zaštitnu opremu i sve je u potpunosti upotrebljivo“, navodi Miljević.

Radnici gradilišta ističu da je treško raditi na vrućini ali da im redovno rashlađivanje pomaže kao da su tokom svog radnog vijeka navikli na rad kako na niskim tako i visokim temperaturama.

Preporuka ljekara je redovna konzumacija tečnosti i unos manje začinjene hrane. Podjećamo, prema predviđenim propisima, novčane kazne za nepoštovanje propisanih mjera kreću se od 500 do 15 000 eura za pravno lice odnosno 30 do 1 000 eura za odgovorno lice.

Nevena Bulajić

foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA