Nakon požara, privrednici obećali pomoć za mljekaru „Milku”

Više bjelopoljskih lokalnih privrednika pokrenulo je inicijativu da se pokrene akcija za oporavak zapaljenog dijela mljekare „Milka MDK“.

Kao znak solidarnosti pozivaju se lokalni privrednici i pojedinci koji su u mogućnosti da novčano ili drugim resursima i sredstvima pomognu oporavak lokalne mljekare.

– Solidarno smo uz Milana Mića Kadovića čiju je firmu zahvatio požar. Mljekara je važna i za sve farmere koji proizvode mlijeko – kažu bjelopoljski privrednici.

Jedan od inicijatora da se pokrene akcija za oporavak mljekare „Milka MDK“ Anis Dobardžić ističe da privrednici treba da pokažu solidarnost u teškim situacijama i pomognu jedni drugima.

– Svi privrednici treba da pokažu solidarnost, posebno u situacijama koje se mogu dogoditi svakom. Smatram da svi privrednici treba da pomažu jedni drugima u ovakvim situacijama, to nam je svima obaveza. Ne poznajem vlasnike mljekare, ali situaciju koja ih je zadesila osjetio sam kao da je moja. Zaboljelo me je kao da je moje. Ljudi treba da znaju da za ne daj Bože mogu da računaju na solidarnost, naš zadatak je da to i pokažemo – kazao je on.

Ukupna vrijednost štete koja je nastala tokom preksinoćnjeg požara kod fabrike „Milka MDK“ iznosi između 80 i 100 hiljada eura, procjenjuje suvlasnik ove mljekare Milovan Kadović.

On navodi da je opštinska Komisija za elementarne nepogode najavila da će obići fabriku, te da je Opština Bijelo Polje pokazala dobru volju da pomogne u saniranju štete.

Takođe, Kadović dodaje da je i komisija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najavila da će obići fabriku „Milka MDK“ kako bi utvrdili vrijednost štete, kao i da su i oni pokazali dobru volju da pomognu da ova fabrika što prije nastavi da radi kao što je radila ranije.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović nakon požara je obećao da će Opština pomoći saniranje štete u skladu sa mogućnostima uz saglasnost Skupštine opštine, kao i da će predložiti Ministarstvu poljoprivrede da pomogne ovog za Bijelo Polje veoma važnog poljoprivrednog otkupljivača i proizvođača da nastavi normalan rad.

Mljekara oslonac za 200 kooperanata

Podsjećamo da je u industrijskoj zoni u bjelopoljskom naselju Nedakusi prije tri dana došlo do požara prvo na automobilu suvlasnika mljekare „Milka MDK“ Milovana Kadovića, a onda se vatra proširila i na prostorije fabrike, ali i dijelom na objekat „Solaris“ d.o.o., koji je u vlasništvu porodice Perović.

Ipak, brza reakcija službe zaštite i spasavanja spriječila je širenje požara.

Odmah po saznanju za izbijanje požara u mljekari „Milka“ u Bijelom Polju. Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović obišao je mjesto požara sa saradnicima. Pohvalio je efikasnost bjelopoljskih vatrogasaca, ali i razgovarao na licu mjesta sa vlasnikom fabrike Kadovićem.

– Ova fabrika je važan oslonac za preko 200 kooperanata kojima otkupljuje mlijeko iz bjelopoljske opštine – kazao je predsjednik Smolović.

Foto: Milovan Novović/DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA