Za 82 krivična djela odgovaraće 79 osoba

Službenici Uprave policije, od 5. do 12. avgusta, registrovali su 82 krivična djela, za koja će odgovarati 79 osoba.

“U trenutku izvršenja 21 krivično djelo je registrovano sa nepoznatim izvršiocem, a preduzete aktivnosti iz nadležnosti policije su rezultirale rasvjetljavanjem 20 djela, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 95 odsto”, navodi se u sedmičnom pregledu aktivnosti Uprave policije.

Objašnjava se da su pripadnici kriminalističke policije za to vrijeme uhapsili 63 osobe, od čega njih 37 zbog učinjenih krivičnih djela, a 26 zbog učinjenih prekršaja.

“Tokom prethodne sedmice nije registrovano nijedno krivično djelo protiv života i tijela. Policija je tokom prethodne sedmice, preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, oduzela 10 komada oružja, 89 komada municije i 11 komada eksplozivnih naprava”.

Navodi se da je policija za sedam dana podnijela i pet krivičnih prijava protiv pet osoba zbog pet djela iz oblasti suzbijanja krijumčarenja droga, kao i 38 prekršajnih prijava protiv 38 lica zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga.

“Kada je riječ o otkrivanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala, policija je podnijela sedam krivičnih prijava i dopuna krivičnih prijava protiv šest fizičkih lica zbog učinjenih šest krivičnih djela”.

Tokom tog perioda registrovano je 16 krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 29 prekršajnih prijava.

“Kada je riječ o maloljetničkoj delikvenciji, policija je podnijela tri krivične prijave i dopune krivičnih prijava protiv tri maloljetna lica zbog počinjenih krivičnih djela krađa, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i omogućavanje uživanja opojnih droga. Podnesene su i četiri prekršajne prijave protiv pet maloljetna lica zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotreba opojnih droga i Zakona o Javnom redu i miru”.

Dodaje se i da je kriminalistička policija lišila slobode 10 osoba po nacionalnim potjernicama, dok je po međunarodnimpotjernicama na teritoriji Crne Gore uhapšeno jedno lice.

REGISTROVANO 157 UDESA

“Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaju tokom prethodne sedmice registrovano je 157 saobraćajnih nezgoda, u kojima su smrtno stradala dva lica, 15 osoba zadobilo je teške tjelesne povrede, a njih 59 lake tjelesne povrede. Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 366 prekršajnih prijava, izdala 2.525 prekršajnih naloga i lišila slobode 129 lica zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima”, navodi se u izvještaju.

Policija je u istom periodu naplatila više od 35.000 eura, sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga.

“Granična policija je od 05. do 12.avgusta na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 1.279.439 od toga 648.363 lica na ulazu i 631.076 na izlazu iz Crne Gore. Kontrolisano je ukupno 318.138 motornih vozila, 472 plovila, 988 vazduhoplova i 53 voza. Nije dozvoljen ulaz u našu državu za 15 lica”.

Dodaje se da su službenici Sektora granične policije izdali 180 prekršajnih nalog shodno Zakonu o strancima i da je donijeto 29 rješenja o dobrovoljnom povratku.

“Granična policije je donijela 20 rješenja o otkazu boravka do 90 dana, a 50 lica je izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu. Inicirano je šest prestanaka privremenih boravaka”.

Foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA