Inicijatori protesta u Beogradu pozvani na razgovor u BIA: Ovo je zastrašivanje

Inicijatori protesta u Beogradu protiv rudarenja litijuma Zlatko Kokanović i Nebojša Petković saopštili su da su uoči okupljanja 10. avgusta pozvani na informativni razgovor u Bezbjednosno-informativnoj agenciji (BIA).

Oni su na Facebook stranici udruženja “Ne damo Jadar”, čiji su članovi, objavili da su nakon kraćeg razgovora pušteni i da su upozoreni da su najavljene blokade poslije protesta protivzakonite, te budu spremni da se nose sa posljedicama.

“Mislim da nas je obavještavanje javnosti zaštitilo od dužeg zadržavanja”, naveo je Petković u video obraćanju.

Dodao je da organizuju miran protest, da blokade nisu ništa novo i da nemaju namjeru da ulaze u institucije.

Postupak BIA nazvao je “zastrašivanjem”.

“Hapsili su ljude po Subotici i drugim mjestima”, naveo je pored ostalog Petković.

Iz BIA nisu odgovorili na pitanja Radija Slobodna Evropa zašto su Petković i Kokanović pozvani na razgovor.

Nedjeljama se u gradovima širom Srbije održavaju protesti protiv iskopavanja litijuma, a glavni su ekološke organizacije najavile za subotu 10. avgust u centru Beograda.

Tog dana ističe rok koji su organizatori protesta dali Vladi Srbije da usvoji zakon o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploataciji litijuma u Srbiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima 9. avgusta da su “ruske službe bezbjednosti upozorile da se u Srbiji pripremaju masovni neredi, čiji je krajnji cilj državni udar i svrgavanje rukovodstva zemlje”.

Organizatori protesta iz ekoloških organizacija pozvali su građane na, kako su naveli, miran i dostojanstven skup.

Poručuju da bi rudarenje litijuma ostavilo nesagledive posljedice po životnu sredinu.

Do novog talasa protesta dolazi nakon odluke Vlade Srbije 16. jula da nastavi sa projektom izgradnje rudnika litijuma u dolini Jadra, pošto ga je prethodno stopirala 2022. godine.

Vlada je u Beogradu 19. jula sa Evropskom unijom potpisala “Memorandum o kritičnim sirovinama” koji predviđa cio proizvodni lanac – od kopanja litijuma u Jadru do proizvodnje baterija za električna vozila.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA