(VIDEO) Zatvaranje Mislovog dola: Upravljanje otpadom organizovano u skladu sa naredbom nadležnih organa

Zatvaranje deponije Mislov do, koja godinama predstavlja crnu ekološku tačku grada dogovoreno je prošle sedmice na sastanku Ministra ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Damjana Ćulafića, sa predsjednikom opštine Markom Kovačevićem i predsjednikom Skupštine Opštine, Nemanjom Vukovićem. U skladu sa tim, otpad se više ne odlaže na pomenutoj deponiji, već se odvozi na deponiju Livade u Podgoricu. Oformljena je transfer stanica a u planu je izgradnja postrojenja za upravljanje otpadom.

Odluka o zatvaranju deponije Mislov do, rezultirala je, prema riječima Aleksandra Perovića iz Ekološkog pokreta Ozon, da se upravljanje otpadom organizuje u skladu sa naredbom nadležnih organa do izgradnje Centra za upravljanje otpadom.

Na deponiji Mislov do je, kako ističe Perović, godinama odlagan i otpad životinjskog porijekla, pa bi se,  kako dodaje, izgradnja Postrojenja za preradu nus proizvoda životinjskog porijekla, rješila ovaj problem.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća Nikšić, Mileta Milatović, potvđuje da se u novonastalim okolnostima komunalni otpad odlaže u hali Hladne valjaonice u Željezari, koja je u privatnom vlasništvu.

Dnevno se ukupno lageruje, kako navodi Milatović, oko 70 tona otpada. Isti se u jutarnjim satima pretovara u velike kamione sa kadama i odvozi na deponiju u Podgoricu.

Iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Opštine Nikšić, na pitanja RTNK u vezi sa novonastalom situacijom, a koja se odnosi na odlaganje otpada, odgovorili su u pisanoj formi.  

U saopštenju nadležnog sekretarijata ističu da je rješenje o sprovođenju hitnih mjera i mjera remedijacije donešeno od strane Agencije za zaštitu životne sredine. Kada je u pitanju otpad i upravljanje otpadom nastalim preradom proizvoda životinjskog porijekla, ovaj segment je u nadležnosti države Crne Gore i tretira se u skladu sa Zakonom o veterinarstvu, navodi se u saopštenju.

Maja Lalatović

foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA