Filipović: Imaćemo 212 biračkih mjesta

Za lokalne izbore 29. septembra u Podgorici biće otvorena još četiri biračka mjesta, tako će ih sada biti 212 umjesto dosadašnjih 208, saopštio je Vladimir Filipović, predsjednik Izborne komisije Glavnog grada.

Filipović je za predsjednika komisije izabran na sjednici Skupštine Glavnog grada 1. avgusta nakon verifikovanja ostavke Dragice Milačić. Filipović kaže da će se ovih dana obaviti primopredaja pečata i ključeva prostorija, te da će uskoro biti održana i sjednica komisije.

– Sjednicu Izborne komisije imaćemo sjutra ili prekosjutra. Krećemo sa pripremama u tehničkom dijelu, odnosno određivanje biračkih mjesta. Na sastanku ćemo govoriti između ostalog o biračkim mjestima. Ministarstvo unutrašnjih poslova poslalo je predlog biračkih mjesta, jer postoji pravilo da tamo gdje pređe preko 1.000 građana mora da se otvori novo biračko mjesto. Najvjerovatnije ćemo imati četiri biračka mjesta više u odnosu na prethodni izborni ciklus. U prošlom izbornom ciklusu bilo ih je 208 – rekao je Filipović.

Filipović kaže da je dobio informaciju da su prostorije Izborne komisije Glavnog grada osposobljene da se u njima može raditi.

– Do ključeva od prostorija komisije smo došli, a bio je problem sa bravom. To je sve sređeno. Jutros sam obaviješten i sada planiram sjednicu i da polako počnemo da radimo – kazao je Filipović.

On navodi da će obići sva biračka mjesta, te da će im za taj posao biti potrebno nekoliko dana.

– Moramo obići sva biračka mjesta da vidimo oko opremanja i tih osnovnih stvari koje je neophodno uraditi, kao što su struja, prilaz… U tome će nam pomoći Služba za zajedničke poslove i Agencija za stanovanje kao što je to bio slučaj i do sada. Što se tiče pristupa osoba sa invaliditetom biračkim mjestima moramo vidjeti stanje na terenu pa se onda obratiti za pomoć i vidjeti dalje korake – kaže Filipović.      

Vladimir Filipović naveo je da po izbornom kalendaru izborna lista za izbor odbornika dostavlja se Izbornoj komisiji Glavnog grada najranije 20 dana od dana raspisivanja izbora počev od 17. avgusta, a najkasnije 25 dana prije dana određenog za održavanje izbora, odnosno 3. septembra do ponoći.

foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA