Pljevlja: Na birou i 90 „fakultetlija“

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Pljevljima upisano je 1958 nezaposlenih Pljevljaka, 266 manje nego u istom period prošle godine. Broj nezaposlenih u odnosu na mjesec ranije smanjen je za 19.

Statistika Zavoda za zapošljavanje pokazuje da je u industrijskom centru Crne Gore bez zaposlenja svaki dvanaesti stanovnik Pljevalja u kojima prema rezultatima popisa održanog krajem prošle godine živi 24. 542 stanovnika.

Od ukupnog broja nezaposlenih žena je 1260 ili 64.4 odsto

Posmatrano po stepenu stručne spreme, na evidenciji najviše je bilo nezaposlenih sa četvrtim stepenom stručne spreme 661.

Veliki broj nezaposlenih je i sa I stepenom stručne spreme, odnosno građani bez kvalifikacija 561 od kojih su skoro dvije trećine žene. Sa drugim stepenom odnosno završenom osnovnom školom posao su čekala 83 Pljevljaka.

Sa završenim trećim stepenom stručne spreme zaposlenje je čekalo 487 građana najsjevernijeg crnogorskog.

Na Birou rada u Pljevljima krajem juna posao je čekalo 90 građana građana sa završenim sedmim jedan i sedmim dva stepenom stručne spreme i njih 56 sa šestim stepenom.

Od 90 nezaposlenih sa fakultetskom diplomom, čak njih 60 su žene.

U odnosu na kraj prošle godine broj nezaposlenih visokoškolaca smanjen je skoro za 41, a najviše zahvaljujući Programu stručnog osposobljavanja visokoškolaca.

U junu su oglašena samo 23 slobodna radna mjesta od kojih su samo dva se odnosila na zaposlenje kandidata sa fakultetskom diplomom.

Od početka godine ukupno je u Pljevljima oglašeno 310 slobodnih radnih mjesta od kojih se skoro polovina odnosila na zaposlenje sa četvrtim stepenom stručne spreme. Samo desetak odsto od ukupnog broja slobodnih radnih mjesta odnosilo se na zaposlenje ljudi sa završenim fakultetom.

Prema statističkim podacima koje je objavio Zavod za zapošljavanje, svaki četvrti nezaposleni u Pljevljima je sa invaliditetom.

Registrovano je preko 480 nezaposlenih sa invaliditetom a najviše ih je sa prvim stepenom stručne spreme.

Pravo na isplatu novčanih naknada u junu imalo je 446 nezaposlenih sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, kojima je ukupno isplaćeno 92740 eura odnosno prosječno oko 207 eura.

Prema podacima Monstata, u Pljevljima je krajem juna bilo zaposleno 6855 Pljevljaka, četrdesetak više nego prethodne godine u isto vrijeme.

Prosječna zarada u Pljevljima u junu iznosila je 873 eura, i za 35 eura je veća nego prosječna zarada u Crnoj Gori. Jedino veću prosječnu zaradu od Pljevljaka u Crnoj Gori imaju zaposleni u Tivtu i Zeti 972 odnosno 913 eura.

Foto: Goran Malidžan/Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA