Put do bjelopoljskog naselja Prestreke i usred ljeta pod vodom

Godinama mještani naselja Prestreke, koje pripadaju Mjesnoj zajednici Potkrajci, traže pomoć od nadležnih kako bi mogli nesmetano da dođu do svojih domova.

Problem je zadržavanje vode na dijelu puta kojim se od podvožnjaka u Potkrajcima ide prema Prestrekama,i dalje prema Kukuljama i Gornjem Sutivanu. Mještani kažu da su kada padaju kiše odsječeni od svijeta jer se na putu stvara mini jezero, te da se i sada tokom ovih vrelih ljetnjih dana voda ne povlači. Oni tvrde da je stanje tako što su betonski kanali od podvožnjaka koji vode odvode dalje prema Limu začepljeni od mulja, pijeska i i raznog smeća.

image

– Slali smo dopise, pisali peticije, tražili da se problem riješi, apelovali, zvali, razgovarali…ali niko neće ništa da uradi. Svi smo se potpisali tražeći pomoć, ali ni na te naše vapaje niko glavni nije okrenuo- tvrde mještani Prestreka naglašavajući da to jezero na putu nije samo njihov već i problem stanovnika okolnih sela i zaselaka koji pripadaju mjesnim zajednicama Kukulje i Orahovica, lijevo od željezničke pruge Bar-Beograd.

– Problem je u našoj nemogućnosti da kao pješaci i sa automobilima prođemo kroz podvožnjake u Potkrajcima, kroz koji put dalje vodi za naše selo. Podvožnjak u Sutivanu je sa kontra nagibom i česte su obustave saobraćaja kada se napuni vodom, onda su svi primorani da koriste ovaj naš podvožnjak- pojašnjava Vladimir Knežević, jedan od stanovnika Prestreka.

On ističe da je problem evidentan i sada usred ljeta jer je dio puta kojim moraju proći prekriven vodom.

– Na ovaj prolaz smo usredređeni jer do kuća samo na taj način možemo doći. Problem je još veći kada padaju kiše – naglašava Knežević i dodaje da dodatni problem pravi i pukla vodovodna cijev iz koje se danonoćno izliva voda.

– Ovaj problem egzistira duži vremenski period i zato je krajnje vrijeme da ova dva kanala u dva podvožnjaka očiste. To mora da se uradi čitavom dužinom kanala do Lima, a ne kako su nekoliko puta radile nadležne službe šaljući putara sa motikom „da vidi šta može da uradi“-kaže mještanin Nevzad Hasković.

image

On dodaje da će mještani, ako nadležni i dalje ništa ne prduzmu, morati preduzeti radikalnije mjere borbe za svoje pravo na normalan život.
– Nadamo se da će nadležni konačno ozbiljno shvatiti naš problem, i riješiti ih u skladu sa svojim mogućnostima-poručju mještani Prestreka i apeluju da tehničke službe preduzeća Vodovod dođu i saniraju puklu vodovodnu cijev u trupu puta.

Mještani Prestreka ističu da se zbog postojanja mini jezera kod podvožnjaka naseljem širi nesnosan smrad od ustajale vode, što predstavlja ozbiljan problem za zdravlje svih stanovnika, a najviše djece.

– Ovo je dio naselja o kojem niko ne vodi računa. Potpuno smo od svih zaboravljeni. Put je u katastrofalnom stanju. Asfalt koji je postavljen prije oko tri decenije u očajnom je stanju. Puno je rupa, na pojedinim mjestima te rupe liče na kratere. Ulica je sa obje strane obrasla šibljem i gotovo je nemoguće izbjeći oštećenja auta,a na ovom području živi blizu 2.000 stanovnika.Tu je i džamija do koje se ide ovim putem kao i Sutivansko groblje- dodaju mještani Prestreka Vučeta Knežević Vesko Cubović.

Ružić: Problem što se kanalu ne može prići jer je na privatnom posjedu

Sekretar opštinskog Sekretarijata za komunalno -stambene poslove i saobraćaj Duško Ružić kaže da su već nekoliko puta intervenisali i uradili sve što je u njihovoj moći kada je u pitanju podvožak u Potkrajcima, ali postoji imovinsko -pravni problem.

-Postoji problem što se ne meže prići kanalu koji vodi od podvožnjaka prema Limu, jer porodica koja je vlasnik zemljišta kuda prolazi kanal nije već dugo u Crnoj Gori. Taj kanal treba očistiti. Naravno preduzeće Vodovod Bistrica vidjeće koji je problemom sa izvlivanjem vode na ulazu u podvožnjak,a mi ćemo sa svoje strane dati punu podršku – kazao je Ružić.

foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA