Za godinu 2.500 slučajeva nasilja u porodici, nasilnicima oduzeto 220 komada oružja

Prema podacima Uprave policije u toku 2023. godine tokom 2023. godine na teritoriji Crne Gore registrovana su 422 (441) krivična djela iz čl. 220 Krivičnog zakonika CG i 46 (39)kd koja se dovode u vezu sa nasiljem u porodici, za koja je podnijeto 466 (478) krivičnih prijava, navodi se u izvještaju „Nacrti sektorske analize – Nasilje u porodici“ koji je Vlada objavila.

Podaci Uprave policije pokazuju da je navedeni broj krivičnih djela učinjen je od strane 450 lica, od kojih je  409 muškog pola (od kojih su 6 maloljetnih lica) i 32 ženskog pola (od kojih su 3 maloljetna lica). Od svih izvršenih krivičnih djela nasilja u porodici, 117 KD ili 27,73% je izvršeno na području nadležnosti OB Podgorica.

“Žrtve izvršenih krivičnih djela nasilja u porodici su 520 lica, 154 muškog i 366 ženskog pola. Od ukupnog broja žrtava, 76 su maloljetna lica, i to 39 muškog i 37 ženskog pola. Uprava policije je u 2023. godini podnijela 1.534 prekršajnih prijava zbog izvršenih 2.077 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Navedeni broj prekršaja učinjen je od strane 1.679 izvršilaca, od kojih je 1.272 muškog pola (od kojih su 22 maloljetna lica),  i 407 ženskog pola (od kojih su 5 maloljetna lica) „, ističe se u izvještaju.

Žrtve izvršenih prekršaja su 1.881 lice, od kojih su 744 muškog i 1.092 ženskog pola. Od ukupnog broja žrtava izvršenih prekršaja, 188 su maloljetna lica (88 muškog i  100 ženskog pola), objašnjavaju iz Uprave policije.

“Registrovana su 250 povratnika u izvršenju krivičnih djela i prekršaja u vezi sa nasiljem u porodici, što čini oko 14,89% od ukupnog broja izvršilaca. Policijski službenici su u 33 slučaja naredili učiniocu nasilja udaljenje ili zabranu vraćanja u stan ili drugi prostor za  stanovanje, a podnijeli su i 126 prijava za zanemarivanje. Postupajući u vezi sa događajima nasilja u porodici, policijski službenici su privremeno oduzeli 119 komada vatrenog oružja, od čega u legalnom posjedu 101 i nedozvoljeno držano (nelegalno) 18 komada vatrenog oružja.   U  vezi sa nasiljem u porodici nije registrovana  upotreba vatrenog oružja. Registrovano je 1 kd ( ubistvo ) u vezi sa nasiljem u porodici,  koje je ishodovalo smrtnom posledicom, počinjeno hladnim oružjem (nožem) od strane muškog lica, takođe na štetu muškog lica (braća)“, navode u izvještaju.

Policija je predložila sudovima za prekršaje ukupno 670 zaštitnih mjera, a  izrečena je 1 mjera – Zabrana približavanja, te pratila ukupno 623 zaštitnih mjera po osnovu rješenja sudova za prekršaje.

“U skloništa je upućeno 38 žrtava, od kojih su 24 maloljetna lica. Prisutan je trend rasta svih oblika nasilja, među kojima su najzastupljeniji: a) Nasilje u porodici i nasilje nad ženama; b) Nasilje nad predstavnicima medija; c) Nasilje kao oblik maloljetničke delikvencije; d) Nasilje na sportskim događajima; e) Politički motivisano nasilje. Nadalje, krijumčarenja roba, koje kako je poznato, donosi veliki profit (akcizne robe, cigarete), predstavlja kontinuiran rizik, zbog konstantne potražnje i vrijednosti proizvoda na crnom tržištu. Pored toga, prisutan je i problem zelenašenja, koji je podstaknut socio-ekonomskim statusom građana-građanki“, dodaje se u izvještaju.

Podsjećaju i na nivo povjerenja ispitanika u policiju u OEBS izvještaju “Percepcija policije u Crnoj Gori” , koje je sprovedeno decembra 2020. godine.

“Značajno je primijetiti da istraživanje predstavlja drugi talas OEBS istraživanja na ovu temu – prvo je sprovedeno krajem 2019. godine, što je omogućilo poređenje pojedinih rezultata. Za potrebe izrade izvještaja i prikupljanja podataka sprovedeno je kvantitativno istraživanje, na uzorku od 1007 punoljetnih ispitanika/a, 504 muškaraca i 503 žene.  Kada se govori o spremnosti građana da prijave nasilje u porodici i kriminal, u slučajevima kada bi imali saznanje da se ove pojave odvijaju u njihovom okruženju, rezultati pokazuu da u odnosu na istraživanje sprovedeno 2019.god, zabilježen je određeni porast broja onih koji bi prijavili nasilje u porodici sa zbirnih 74.8% na 80.2%. Ipak, ovako visok procenat valja uzeti sa rezervom, jer ispitanici nisu bili suočeni sa realnom situacijom u kojoj bi stvarno morali donijeti odluku i prijaviti osobu iz njihovog okruženja. Najveći broj ispitanika/ca tvrdi da bi u slučaju da imaju saznanje o nasilju u porodici ovu pojavu sigurno prijavili policiji – ovaj stav podržala je natpolovična većina od 55.2% anketiranih. Slijede oni koji bi vjerovatno prijavili – 25.0%, zatim oni koji vjerovatno ne bi prijavili ovakav vid nasilja – 10.3%, dok je svega 5.0% ispitanika istaklo da sigurno ne bi prijavilo nasilje. Statistički značajna razlika postoji jedino u pogledu starosti ispitanika. Naime, uočljiva je negativna korelacija, tj. što je ispitanik mlađi, to je veća vjerovatnoća da će prijaviti nasilje. Tako, kumulativno 86.2% ispitanika mlađih od 35 godina tvrdi da bi prijavilo nasilje u porodici, dok isto važi za 80.3% ispitanika koji imaju između 35 i 54 godine, te 74.2% onih koji imaju 55 ili više godina“, kažu u izvještaju.

foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA