IJZ: Stručno savjetovanje ključno za povećanje stope dojenja

Stručno savjetovanje ključno je za povećanje stope i dužine trajanja dojenja, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz te zdravstvene ustanove su, povodom Svjetske nedjelje dojenja, ukazali na to da dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbijedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za adekvatnom ishranom.

„Potvrđeno je da je stručno savjetovanje o dojenju ključno za unapređenje stope dojenja, i da treba započeti s ovim aktivnostim prije porođaja“, kaže se u saopštenju IJZ.

Navodi se da povećanje dostupnosti stručnog savjetovanja može značajno doprinijeti produžavanju trajanja dojenja, što ima značajne benefite ne samo za bebe, već i za porodice.

„Dojenje je nit života koja povezuje majku i njenu bebu, put zdravlja, imuniteta, ali i spona za građenje odnosa ispunjenog ljubavlju i osjećanja za međusobne potrebe, verbalne i neverbalne“, kazali su iz IJZ.

Oni su istakli da je majčino mlijeko potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i djeteta do navršene druge godine života.

„Kako bi se formirao pravilan odnos prema dojenju u zajednici, neophodno je razvijati svijest populacije da dojenje nije isključiva odgovornost žena – zaštita, promocija i podrška dojenju je kolektivna društvena odgovornost“, naglasili su iz IJZ.

Kako su naveli, podršku majkama koje doje moguće je obezbijediti na različite načine.

„Tradicionalno, podršku pruža uža, ali i šira porodica. Potrebna je međutim i podrška šire okoline, a pored zdravstvenih radnika i savjetnika za dojenje i podrška prijatelja, kao i zajednice u cjelini“, pojasnili su iz IJZ.

Oni su kazali da podrška društvene zajednice podrazumijeva stvaranje kutaka za dojenje na javnim mjestima, podržavanje dojenja na radnom mjestu, ali i sistemska edukacija kroz redovno obrazovanje djece i omladine.

Kako se navodi u saopštenju IJZ, istraživanje višestrukih pokazatelja u Crnoj Gori (MICS) koje je sprovela Uprava za statistiku (MONSTAT) tokom 2018. godine uz podršku UNICEF-a, ukazalo je na značajan napredak u praksi dojenja u odnosu na 2013. godinu.

„Procenat djece mlađe od dvije godine, koja su dojena u toku prvog sata nakon rođenja, porastao je sa 20 odsto na 41 odsto u romskoj populaciji i sa 14 odsto na 24 odsto u opštoj populaciji“, kaže se u saopštenju.

To se, kako se dodaje, pripisuje uspješnim efektima zdravstvenog vaspitanja i usvajanjem znanja o važnosti dojenja.

„Dalji podaci iz istraživanja Inicijative za praćenje iz 2022. godine pokazuju da je obuhvat ekskluzivnog dojenja (ishrana samo majčinim mlijekom) oko 24 odsto, što ipak pokazuje da postoji značajan prostor za dodatno unapređenje, razvoj i primjenu strategija koje će dodatno povećati obuhvat ekskluzivnog dojenja“, kazali su iz IJZ.

foto: IJZ

NIKŠIĆ PROGNOZA