Megdan za Ilindan: Na planini Lukavici u četvrtak viteške borbe

Na planini Lukavici kod Nikšića u četvrtak, 1.avgusta, Eparhija budimljansko- nikšićka i Turistička organizacija (TO) Nikšić organizuju manifestaciju „Megdan za Ilindan“.

Viteške borbe u okviru manifestacije biće održane na sledećoj lokaciji:  https://maps.app.goo.gl/miPEote4oSLR4sor6

Manifestacija, koja počinje od 9,30 h,  organizuje se u okviru projekta „Megdan za Ilindan – istorijske manifestacije i turizam na otvorenom“. Projekat je dio programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora (EuropeAid/173816/ID/ACT/Multi).

Iz TO Nikšić najavili su da će u okviru manifestacije  učestvovati Svibor savez Srbije, organizacija koja je posvećena promociji i praktikovanju viteške borbe i promociji srednjovjekovne kulture.

Tog dana biće postavljeno srednjovjekovno selo sa četiri  šatora opremljena stolovima, klupama, krznom, alatima i pokazuju kako su izgledali stari zanati i srednjovjekovno oružje.

Svibor vitezovi će na otvorenom terenu, u punoj ratnoj opremi, nastupiti i posjetiocima demonstrirati: viteške borbe mačevima, kopljima, helabardama, sjekirama, turnir sa kopljima, viteško bacanje sjekira, rvanje, bacanje kamena, borbe sa štapovima, obaranje ruku, upotreba ratnog srednjovjekovnog luka i strijele, masovne borbe vitezova i slično.

Posjetioci će imati priliku da učestvuju u interaktivnim aktivnostima kao što je gađanje statične mete, koristeći meke rekvizite i bezbjednu opremu. Takođe mogu da se fotografišu u viteškim kostimima, oklopima i opremi.

U okviru manifestacija održaće se i pres konferencija, sa početkom u 10, 30h na kojoj će, kako je najavljeno, projektni partneri predstaviti projekat i projektne aktivnosti dok će sama manifestacija trajati do poslepodnevnih sati.

“Projekat ima za cilj da doprinese održivoj upotrebi turističkih potencijala programske oblasti kroz zajedničko unapređenje vjerskog, kulturnog i rekreativnog turizma. Projektne aktivnosti su koncentrisane na područje opština Nikšić i Bijelo Polje u Crnoj Gori i opštine Priboj u Srbiji. Vjerski, kulturni, istorijski i rekreativni turizam je prepoznat kao važan potencijal za razvoj ovih opština. Tradicionalno vjersko, kulturno i istorijsko nasleđe je prožeto lokalnom istorijom, folklorom, običajima i tradicijama koje prevazilaze granice i predstavljaju zajedničko nematerijalno nasleđe kojem je potreban dalji održiv razvoj. U savremenom kontekstu ovakvo nasleđe predstavlja dobru osnovu za razvoj kulturnih i istorijskih događaja, manifestacija i performansa, zajedno sa nadograđenim rekreativnim, edukativnim i umjetničkim sadržajima”,saopšteno je iz TO Nikšić.

Podsjećaju da se Lukavici tradicionalno obilježava dan Svetog Ilije, 2. avgusta, koji okupi veliki broj gostiju i posjetilaca.

“Lukavicu posjećuje veliki broj hodočasnika zbog crkve Sv. Ilije pored koje se nalazi i Nikšin kiljen koji je vezan za legendu o Nikši, srednjovjekovnom osnivaču grada Nikšića. Organizovanjem nove manifestacije i rekonstrukcijom istorijskih događaja koji uključuju performere i animatore, uvode se novi kulturni sadržaju u turističku ponudu Nikšića. Ovakav pristup ne samo da privlači pažnju posjetilaca već obogaćuje kompletni kvalitet događaja i nudi novu i edukativnu perspektivu koja akcenat stavlja na istoriju i kulturu”,saopšteno je.

Kroz projekat predviđene su I sledeće aktivnosti: izgradnja pješačkih staza sa dodatnom opremom u manastirskom kompleksu Pribojske banje, instalacija glamping šatora sa dodatnom opremom u blizini Manastira Samograd u Bijelom Polju i na planini Lukavici u Nikšiću, kreiranje programa za istorijske manifestacije, organizacija istorijskih manifestacija u Bijelom Polju i Priboju, uključivanje kreiranih događaja i usluga u akcione planove opština, instaliranje pametnih info tabli, organizovanje pres konferencija, distribucija promotivnog materijala i drugo.

“Projekat je zajednički osmišljen i zajedno ga implementiraju partneri u Crnoj Gori, Eparhija budimljansko-nikšićka i TO Nikšić, i Srbiji, TO Priboj kao vodeći partner. Projekat sufinansira Evropska unija posredstvom Ministarstva finansija, Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije Republike Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II). Ukupna vrijednost projekta iznosi 324.931 eura od čega Evropska unija ko-finansira iznos od 248.474 eura”, naglašeno je u saopštenju.

foto:ilustracija/RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA