Vučić o proglašenju Mandića, Bečića i Kneževića nepoželjnima: Hrvatska je upala u sopstvenu zamku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da ne razumije to što su se svi ujedinili u zaštiti NDH (Nezavisna Država Hrvatska) i zaštiti ustaških zločina iz Drugog svjetskog rata i istakao da je Hrvatska upala u sopstvenu zamku pokazujući da ne pravi nikakvu razliku u odnosu na NDH i bilo koje druge hrvatske države koja je do sada postojala.

„Kako ne kažu počinili smo zločin, genocid nad tim Srbima i žao nam je. Ni Piculi ni drugima ni malo nije neprijatno što se pozivaju na pravni i politički kontinuitet iz NDH. Kako vam nije palo na pamet da su time što su ovim ljudima zabranili ulazak (Andriji Mandiću, Milanu Kneževiću i Aleksi Bečiću) upali u sopstvenu zamku i pokazali da nikakvu razliku ne prave u odnosu na NDH i bilo koju drugu hrvatsku državu koja je postojala“, rekao je Vučić novinarima u Parizu, prenosi agencija Tanjug.

Komentarišući izjave bivšeg hrvatskog europarlamentarca Tonina Picule, Vučić je rekao da on sada traži posao, odnosno koga će da reketira nakon što ga napadne.

„Moj uticaj raste, Tonino Picula ne može da spava. Moj uticaj će još da raste i on treba da se sjekira“, rekao je Vučić.

Picula je juče rekao da će Crna Gora će imati problema na svom putu prema članstvu u Europskoj uniji (EU) te da su šef crnogorskog parlamenta Andrija Mandić i lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević proaktivni u približavanju politici ruskog predsjednika Vladimira Putina i Vučića.

Hrvatska je prekjuče proglasila personama non grata šefa crnogorskog parlamenta Andriju Mandića, potpredsjednika Vlade Aleksu Bečića i lidera Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića zbog „sistemskog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom i kontinuiranog zloupotrebljavanja Republike Hrvatske u unutrašnje političke svrhe“, aludirajući time na odluku Skupštine Crne Gore da usvoji krajem juna Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu i logorima Dahau i Mauthauzen.

Za Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu i logorima Dahau i Mauthauzen je krajem juna glasao 41 poslanik parlamentarne većine, odnosno predstavnici Pokreta Evropa sad premijera Milojka Spajića, Mandićeve NSD, Bečićevih Demokrata, Kneževićevog DNP-a, Socijalističke narodne partije (SNP) i Saveza građana CIVIS.

Dokument je usvojen na inicijativu dijela vladajuće većine, nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) izglasala krajem maja rezoluciju o genocidu u Srebrenici, uključujući i Crnu Goru, čemu su se protivile Mandićeva i Kneževićeva partija, koje su zbog toga zahtijevale da se crnogorski parlament odredi rezolucijom o Jasenovcu, koja još nije objavljena na sajtu parlamenta i u Službenom listu, niti ju je Mandić potpisao.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je prekjuče da je njihova suverena procjena koga će proglasiti nepoželjnim, i da Mandić, Bečić i Knežević “to zaslužuju jer su pogoršali odnose između Crne Gore i Hrvatske”.

On je kazao da Crna Gora mora ispuniti završna mjerila kako bi zatvorila pregovaračko poglavlje 23 (pravosuđe i osnovna prava) i u tom kontekstu pomenuo ratne zločine, pitanje nestalih i odštete logorašima.

Grlić Radman je rekao kako su odnosi Zagreba i Podgorice pogoršani već ranije “odlukom da se bazen u Kotoru preimenuje po bivšem stražaru logora Morinj, sprečavanjem njegove posjete školskom brodu ‘Jadran’ u Tivtu i pokušajima imenovanja ulica po Ratku Mladiću i Pavlu Bulatoviću”.

Mandić je prekjuče na sjednici parlamenta rekao da je iznenađen odlukom Hrvatske, poručujući da Crna Gora neće preduzeti recipročne mjere.

Bečić je saopštio da kriterijuma zašto je na listi nepoželjnih “očito nema”, s obzirom na to da postoji još šefova partija koje su glasale za rezoluciju i članice su Vlade, aludirajući na Spajića i lidera SNP-a Vladimira Jokovića.

On je rekao da, “kao nacionalni Crnogorac i predsjednik građanske partije…”, nikad nije dijelio žrtve po vjeri i naciji, te da je njegova stranka uvijek osuđivala sve genocide i zločine,” uvijek ističući i zapisujući po više puta da je odgovornost individualna, te da nijedan narod nije i ne može biti genocidan…”.

Knežević je rekao da je njegov đed Milan “zalud poginuo na Đurđevdan 1945. oslobađajući Karlovac od ustaša i nacista”.

Portparol hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova (MVEP) Tomislav Lendić saopštio je da Hrvatska ima mogućnost da zabranu ulaska Andriji Mandiću, Milanu Kneževiću i Aleksi Bečiću proširi na sve zemlje Šengenskog prostora.

Lendić je za hrvatsku Novu TV rekao da se u ovom trenutku zabrana ulaska odnosi na teritoriju Hrvatske.

„No mi imamo mogućnost, ukoliko to procijenimo oportunim, da tu zabranu i proširimo na sve zemlje Šengenskog prostora“, rekao je Lendić.

Foto: Screenshot/Youtube

NIKŠIĆ PROGNOZA