Razriješeni državni sekretari rasformiranih ministarstava, moguće imenovanje najviše 54 u rekonstruisanoj Vladi

Vlada je donijela odluku da tri ministarstva, rekonstruisane Vlade, mogu imati po jednog državnog sekretara, 15 ministarstava može imati po dva državna sekretara, a sedam ministarstava može imati po tri državna sekretara koje imenuje Vlada, na predlog ministra.

To je jedna od odluka sa prve sjednice rekonstruisane Vlade.

Vlada je utvrdila i Predlog amandmana na Predlog zakona o šumama.

Vlada je na održanoj 42. sjednici, donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave.

Nakon rekonstrukcije 44. Vlade nastala je potreba za reorganizacijom državne uprave, pa se uredbom osnivaju: Ministarstvo rada zapošljavanja i socijalnog dijaloga; Ministarstvo socijalnog staranja, brige o porodici i demografije; Ministarstvo pomorstva; Ministarstvo saobraćaja; Ministarstvo turizma; Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera; Ministarstvo energetike; Ministarstvo rudarstva, nafte i gasa; Ministarstvo regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama i Ministarstvo dijaspore.

Uredbom je propisan rok od 30 dana za donošenje pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji organa državne uprave, kao i preuzimanje državnih službenika i namještenika koji su vršili preuzete poslove, opreme i službene dokumentacije, danom stupanja na snagu Uredbe.

Rekonstruisana Vlada će imati sedam potpredsjednika, dvadeset pet ministarstava i ministra bez portfelja.

Vlada je na današnjoj sjednici konstatovala prestanak dužnosti državnim sekretarima u Ministarstvu pravde, Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Ministarstvu energetike i rudarstva i Ministarstvu vanjskih poslova, zbog prestanka mandata ministara u 44. Vladi Crne Gore

Konstatovan je i prestanak dužnosti državnom sekretaru u Ministarstvu evropskih poslova, Bojanu Božoviću, zbog izbora za ministra pravde u 44. Vladi Crne Gore,

Konstatovan je prestanak mandata generalnoj sekretarki u Ministarstvu vanjskih poslova, zbog prestanka mandata ministra vanjskih poslova u 44. Vladi Crne Gore, kao i prestanak mandata savjetnicima potpredsjednika Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, savjetnicima potpredsjednika Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu i savjetnicima potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade.

Vlada je konstatovala razrješenje stalnih radnih tijela Vlade – Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i Komisije za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve.

Vlada je imenovala Komisiju za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, kojom će rukovoditi Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju; Komisiju za ekonomsku politiku i finansijski sistem, na čeli sa Nikom Đeljošajem, potpredsjednikom Vlade za ekonomsku politiku i ministrom ekonomskog razvoja; Komisiju za kadrovska i administrativna pitanja, kojom će rukovoditi Dragoljub Nikolić, generalni sekretar Vlade i Komisiju za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve, na čelu sa Slavenom Radunovićem, ministrom prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Premijer Milojko Spajić je zadužio Milutina Buturovića, ministra bez portfelja da koordinira aktivnosti koje se odnose na saradnju sa Skupštinom Crne Gore.

Na sjednici su donijeta i rješenja o imenovanju savjetnika potpredsjednika Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku i to: Sandra Radević, Božidar Radinović, Milica Kaluđerović, Marija Nikčević i Valentina Minić.

foto: Vlada Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA