„Megdan za Ilindan“ – viteške borbe 1. avgusta na Lukavici

Projekat „Megdan za Ilindan – istorijske manifestacije i turizam na otvorenom“ u okviru programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora biće održan 1. avgusta sa početkom u 9.30 časova na planini Lukavici. Manifestaciju organizuju Eparhija budimljansko-nikšićka i Turistička organizacija Nikšić.

U okviru manifestacije održaće se i pres konferencija, sa početkom u 10.30 časova na kojoj će projektni partneri predstaviti projekat i projektne aktivnosti dok će sama manifestacija trajati do poslepodnevnih sati.

Manifestacija se, kako je saopšteno iz TO Nikšić, organizuje u sklopu projekta „Megdan za Ilindan – istorijske manifestacije i turizam na otvorenom“. Projekat ima za cilj da doprinese održivoj upotrebi turističkih potencijala programske oblasti kroz zajedničko unapređenje vjerskog, kulturnog i rekreativnog turizma.

„Projektne aktivnosti su koncentrisane na područje opština Nikšić i Bijelo Polje u Crnoj Gori i opštine Priboj u Srbiji. Vjerski, kulturni, istorijski i rekreativni turizam je prepoznat kao važan potencijal za razvoj ovih opština. Tradicionalno vjersko, kulturno i istorijsko nasleđe je prožeto lokalnom istorijom, folklorom, običajima i tradicijama koje prevazilaze granice i predstavljaju zajedničko nematerijalno nasleđe kojem je potreban dalji održiv razvoj. U savremenom kontekstu ovakvo nasleđe predstavlja dobru osnovu za razvoj kulturnih i istorijskih događaja, manifestacija i performansa, zajedno sa nadograđenim rekreativnim, edukativnim i umjetničkim sadržajima“, navodi se u saopštenju.

Na planini Lukavici se tradicionalno obilježava dan Sv. Ilije, 2. avgusta, koji okupi veliki broj gostiju i posjetilaca. Lukavicu posjećuje veliki broj hodočasnika zbog Crkve Sv. Ilije pored koje se nalazi i Nikšin kiljen koji je vezan za legendu o Nikši, srednjovjekovnom osnivaču grada Nikšića.

„Organizovanjem nove manifestacije i rekonstrukcijom istorijskih događaja koji uključuju performere i animatore, uvode se novi kulturni sadržaju u turističku ponudu Nikšića. Ovakav pristup ne samo da privlači pažnju posjetilaca već obogaćuje kompletni kvalitet događaja i nudi novu i edukativnu perspektivu koja akcenat stavlja na istoriju i kulturu“, dodaje se u saopštenju.

U okviru manifestacije, učestvovaće Svibor savez Srbije, organizacija koja je posvećena promociji i praktikovanju viteške borbe i promociji srednjovjekovne kulture. Tog dana biće postavljeno srednjovjekovno selo sa 4 šatora opremljena stolovima, klupama, krznom, alatima i pokazuju kako su izgledali stari zanati i srednjovjekovno oružje. Svibor vitezovi će na otvorenom terenu, u punoj ratnoj opremi, nastupiti i posjetiocima demonstrirati: viteške borbe mačevima, kopljima, helabardama, sjekirama, turnir sa kopljima, viteško bacanje sjekira, rvanje, bacanje kamena, borbe sa štapovima, obaranje ruku, upotreba ratnog srednjovjekovnog luka i strijele, masovne borbe vitezova i slično.

Posjetioci će, kako je saopšteno iz TO Nikšić, imati priliku da učestvuju u interaktivnim aktivnostima kao što je gađanje statične mete, koristeći meke rekvizite i bezbjednu opremu. Takođe mogu da se fotografišu u viteškim kostimima, oklopima i opremi.

„Kroz ovaj projekat obuhvaćene su i sledeće aktivnosti: izgradnja pješačkih staza sa dodatnom opremom u manastirskom kompleksu Pribojske banje, instalacija glamping šatora sa dodatnom opremom u blizini Manastira Samograd u Bijelom Polju i na planini Lukavici u Nikšiću, kreiranje programa zaistorijske manifestacije, organizacija istorijskih manifestacija u Bijelom Polju i Priboju, uključivanje kreiranih događaja i usluga u akcione planove opština, instaliranje pametnih info tabli,organizovanje pres konferencija, distribucija promotivnog materijala i drugo“, dodaju u saopštenju.

Projekat je zajednički osmišljen i zajedno ga implementiraju partneri u Crnoj Gori, Eparhija budimljansko-nikšićka i Turistička organizacija Nikšić, i Srbiji, Turistička organizacija Priboj kao vodeći partner. Projekat sufinansira Evropska unija posredstvom Ministarstva finansija, Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije Republike Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II).

Ukupna vrijednost projekta iznosi 324.931,10 eura od čega Evropska unija kofinansira iznos od 248.474,81 euro.

Foto: TO Nikšić

NIKŠIĆ PROGNOZA