Dan državnosti Crne Gore proslavili u Londonu i Torontu

Trinaesti jul – Dan državnosti Crne Gore, proslavljen je i u Velikoj Britaniji i Kanadi.

Proslavu u londonskom Hajd parku osam godina organizuje društvo The Montenegro-UK Society.

„To je tradicija koju Društvo gaji i slavi ustanak crnogorskog naroda u borbi protiv fašizma. Antifašizam i danas ostaje jedna od glavnih tekovina Crne Gore koju sa ponosom baštine Crnogorci i Crnogorke u Londonu uz redovno učestvovanje i ambasade Crne Gore. Takođe se taj dan slavi kao dan kad je 1878. na Berlinskom kongresu Crna Gora postala nezavisna država. Interesantna je paralela gdje Crnogorci to proslavljaju u srcu Londona, jer Velika Britanija je bila prva zemlja u svijetu koja je objavila rat protiv fašizma, a Crna Gora prva koja se digla na opštenarodni ustanak”, navode.

Crnogorsko kulturno društvo iz Toronta je proslavilo Dan Državnosti u tom kanadskom gradu u nedjelju, 14. jula.

ckd toronto 13. jul
foto: CKD Toronto

Takođe, organizovali su podizanje zastave Crne Gore, uz intoniranje crnogorske himne ispred Gradske skupštine Toronta.

ckd toronto 13. jul
foto: CKD Toronto

Zastavu je ove godine podigao Filip Sekulić iz Podgorice, a podsjećaju da je tradicija ta tradicija počela 2017. godine.

ckd toronto 13. jul
foto: CKD Toronto

„Prelijepo je opet biti ovdje zajedno sa vama za Dan državnosti. Velika čast mi je služiti vašoj drzavi kao konzul. Prvi počasni konzul je bio Noel Maršal, koga je postavio kralj Nikola. Njegovo imenovanje je prestalo kada je Crna Gora izgubila nezavisnost i apsorbovana u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Srećom, Crna Gora je ponovno nezavisna. U Kanadi postoji napredna zajednica Crnogoraca. Crna Gora i Kanada imaju jake veze, zahvaljujući našem članstu u NATO-u. NATO ove godine slavi 75. godišnjicu. Sada je veći nego ikad, sa Finskom i Švedskom. sa svim članicama koje se obavezuju da će trošiti više za odbranu. NATO nam je potrebniji nego ikad. Hvala Bogu da je Crna Gora članica NATO-a, inače bi se suočila sa nesrećnim izborom da postane marionetska država poput Bjelorusije, ili da bude napadnuta poput Ukrajine. Svi moramo da podrzimo jak NATO. Nek je vječna Crna Gora“, kazao je u pozdravnom govoru počasni konzul Daglas Eliot, kako je saoštio CKD Toronto.

 Foto: The Montenegro-UK Society

NIKŠIĆ PROGNOZA