Alkaras: Još nisam veliki šampion

Novak Đoković je najbolji teniser svih vremena, ima 24 grend slem titule, ali je pitanje da li će njegov rekord biti na snazi i za 15-ak godina, jer Karlos Alkaras djeluje nezaustavljivo.

Mladi Španac je u finalu Vimbldona drugu godinu zaredom porazio 16 godina starijeg Srbina (6:2, 6:2, 7:6) i postao tek četvrti 21-godišnjak koji je u open eri imao četiri titule nakon Bjerna Borga, Matsa Vilandera i Borisa Bekera.

Uzgred, tek je šesti teniser u istoriji koji je u istoj godini osvojio Rolan Garos i Vimbldon uz Borga (1978, 1979, 1980), Rafaela Nadala (2008. i 2010), Roda Lejvera (1969), Rodžera Federera (2009) i Đokovića (2021).

Karlitos je mogao i ranije da riješi meč, jer je u 3. setu servirao pri vođstvu 5:4 i vodio 40:0, ali je sa pet grešaka omogućio rivalu da stigne do jedinog brejka na meču.

„Bilo je 40:0 za mene i nisam ispratio to što je Đoković nevjerovatan borac, iako sam znao da će tražiti šansu. Bilo je teško da ostanem miran i fokusiran poslije te situacije, ali se ušlo u taj-brejk, u kojem sam pokušao da igram najbolji tenis i zadovoljan sam što sam uspio u tome. Srećan sam što sam u ovoj situaciji jer sam očigledno igrao dobro“, rekao je novi-stari šampion Vimbldona.

Ponosan je što je šesti u istoriji koji je u razmaku od samo pet sedmica osvojio dva grend slema.

„Samo se borim i vjerujem u sebe, ne znam šta da kažem drugo. Sjajna je stvar biti u društvu igrača koji su u istoj godini osvojili ove turnire, jer sebe još ne smatram velikim šampionom i trudim se da nastavim da idem svojim putem, da gradim karijeru najbolje što mogu“, poručio je Alkaras.

Današnji dan bi mogao da bude istorijski za Španiju, jer može da se dogodi da se u samo nekoliko sati slave titula na Vimbldona i zlato na Euru. Nadal je bio šampion u Londonu 2008. i 2010. godine, kada je „roha“ osvojila Euro, odnosno Mundijal, ali je Bik sa Manakora to radio sedmicu prije generacije Ćavija, Inijeste i ostalih.

„Gledaću finale sa mojim timom. Ne znam gdje i kako, ali tako će biti. Ja sam uradio svoj posao, hajde sada fudbaleri da urade isto. Biće sigurno teška utakmica, a nadam se da će bolji tim osvojiti titulu“, rekao je 21-godišnjak iz predgrađa Alikantea.

Foto: Wimbledon/Facebook

NIKŠIĆ PROGNOZA