GI „21. maj“: Oslobađajuća presuda u slučaju „državni udar“ profesionalni poraz crnogorskog pravosuđa

Oslobađajuća presuda za sve optužene u slučaju „državni udar“ profesionalni je poraz crnogorskog pravosuđa, ocijenila je Građanska inicijativa „21. maj“.

„Isti prvostepeni sud je isti dokazni materijal i istu optužnicu odbacio kao apsolutno neosnovanu, nasuprot dijametralno suprotnoj prethodnoj presudi. Pritom, radi se o sudski potvrđenoj optužnici od istog tog suda, koja je na jednak način branjena i od ranijeg i od sadašnjeg SDT-a. Konačno, Apelacioni sud koji je ukinuo prvu presudu nije pokazao sklonost oslobađajućoj presudi ili negiranju cjelovite optužnice. Tako da ukupan proces svjedoči o stručnom rasulu u okviru postupajućih sudova, dovodeći pritom u pitanje i integritet SDT-a. U svakoj pravnoj državi ovakav težak i kontroverzan slučaj sigurno ne bi mogao imati aktuelni epilog u okviru istog suda. Iako se i dalje radi o nepravosnažnoj odluci činjenica je da oslobađajuća presuda pobuđuje niz opravdanih i razložnih sumnji i otvorenih pitanja. Je li optužnica jednaka ‘fikcija’ i od strane Katnića i od strane Novovića. Da li se radi o istom sudu i sudijama koji bi trebali da imaju mimum zajedničke predstave i znanja o poslu kojim se bave“, navodi se u saopštenju.

Upitali su kako je moguće da u istom predmetu isti dokazni materijal prvo vijeće smatra apsolutno nespornim i okrivljujućim, da višestepeno vijeće ukida presudu iz drugih razloga, „da bi aktuelno vijeće ‘uočilo’ sve što njihove prethodne kolege nijesu mogle ‘vidjeti'“.

„Čak i ako zaboravimo na niz medijskih, javnih, obavještajnih i političkih podataka, izjava i činjenica koji nedvosmisleno govore o zavjeri ruskih vlasti, za crnogorsko pravosuđe je porazno da u ovakvom slučaju donosi dijametralno suprotne odluke. I to se najmanje tiče optuženih lica i njihove eventualne krivice ili nevinosti već se prevashodno tiče odsustva elementarnog kredibiliteta crnogorskog tužilaštva i sudstva“, zaključuje se u saopštenju.

Foto: GI 21. maj

NIKŠIĆ PROGNOZA