Mandić inicirao obnavljanje kapele na Lovćenu: Vrijeme da realizujemo tu plemenitu ideju

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić inicirao je danas ideju obnavljanja Njegoševe kapele na Lovćenu.

Mandić je to kazao na svečanosti povodom dodjele Trinaestojulske nagrade u Vladinom domu na Cetinju.

„Obnavljanje Njegoševe kapele na Lovćenu je ideja koju je pokrenula Mitropolija crnogorsko-primoreska i mitropolit Amfilohije. Smatram da smo danas zreli kao društvo i zajednica da realizujemo tu ideju koja će dovesti do pomiranja i okupljanja ljudi u Crnoj Gori. I želim da iskoristim priliku da je kao predsjednik Skupštine Crne Gore javno iniciram. Poštujući Njegoševu želju uspostavili bi novu moralnu vertikalu koja će učiniti da Crna Gora ozdravi i da u bolju budućnost zakorači svjesna sebe i svoje slavne istorije zatvarajući poglavlje podjela i netolerancija“, rekao je Mandić.

On je dodao i da bi „naša narodna zajednica u teškim vremenima sačuvala kontinuitet, da bi imali na koga da se pozovemo i na šta da se oslonimo“ da je neophodno i simbolički i realno da se ispopštuje „najdublja duhovna tradicija Crne Gore u kojoj se veličanstveno uzdižu ličnost i djelo pjesnika, vladike i svetitelja Petra II Petrovića Njegoša Lovćenskog tajnovidca“.

„U tom smislu povratak Njegoševe kapele na Lovćenu po mom mišljenu bio bi i simbolički i realno veliki istorijski korak savremene Crne Gore. Bez obzira na sve naše prolazne razlike i nesporazume bio bi to ne samo znak političke mudrosti i zrelosti, nego i znak istinskog narodnog pomirenja i okupljanja oko onog što nas sudbinski povezuje. Uvjeren sam na doborbit Crne Gore i građana. To ne znači da bi bilo ko rušio mauzolej na Lovćenu, kojeg su sagradili naši preci i predstavlja dio istorijke, već da bi narod sagradio kapelu istu onakvu kakvu je svom stricu posvetio Petar II Petrović Njegoš i u njoj pohranili njegove svete mošti što je bila i njegova želja“, kazao je Mandić.

Foto: Printscreen Skupština

NIKŠIĆ PROGNOZA